Ključna uloga u razvoju tehnologije

petak, 07.07.2017. - petak, 07.07.2017.
tranzistor_630

U nastavku ciklusa radionica Veliki izumi za male ljude upoznati ćemo se sa poviješću tranzistora i saznati koju važnost oni imaju u elektronskim napravama koje nas okružuju. Radionica Pali radio! – Tranzistori održava se u subotu, 8. srpnja 2017. u Tehničkom muzeju, u vremenu od 10 do 12 sati. Voditeljica radionice je Ivana Krizmanić.

Premda su dimenzijama jako mali i djeluju poput nekakvog privjeska ili igračke, tranzistori su odigrali ključnu ulogu u razvoju tehnologije i jedan su od najznačajnijih izuma 20. stoljeća. Originalno su se koristili u radio uređajima (prema njima se moderni radio uređaji nazivaju tranzistorima), a danas se koriste i u televizorima, mobitelima i kompjuterima… Zapravo, bez njih ne bi bilo niti jednog modernog gadgeta. Proizvode se u svakojakim oblicima i veličinama, a najmanji ikad napravljen je veličine molekule. Znate li da svaki mobitel u sebi sadrži oko 100 000 tranzistora, a kompjuter ih ima više od biliona?

U okviru radionice imat ćete priliku i iskusiti kako zvuči vaša omiljena radio stanica na starom radio uređaju ili kakvi su crtići emitirani na starim crno-bijelim televizorima.

Program je namijenjen djeci u dobi od 6 do 12 godina. Obavezna je prisutnost odrasle osobe u pratnji djece tijekom radionice. 

Program je uključen u cijenu ulaznice za stalni postav i dodatno se ne naplaćuje. Za sudjelovanje u programu potrebno je prijaviti se putem elektroničke pošte  ili na broj telefona: 01/ 4881-643.

Termin je rezerviran tek nakon što primite potvrdu o sudjelovanju na elektroničku poštu ili putem telefona za prijavu.


Povezano