Tjedni IZBJEGLICAma!

više lokacija + online
ponedjeljak, 10.06.2024. - petak, 28.06.2024.
FOTO: CMS / Facebook

Jedanaesto izdanje Tjedana IZBJEGLICAma! u organizaciji Koordinacije za integraciju, neformalne mreže organizacija civilnog društva koje pružaju podršku izbjeglicama u integracijskim i osnaživačkim aktivnostima, održava se od 10. do 28. lipnja. Događanja će se odvijati online te uživo u Karlovcu, Kutini, Osijeku, Rijeci, Sisku, Splitu, Zadru, Zagrebu, Županji i na Mljetu.

Organizacije civilnog društva okupljene u Koordinaciju za integraciju ovogodišnje Tjedne IZBJEGLICAma! posvećuju “izbjeglicama daleko i izbjeglicama blizu”. Sa željom da omoguće “sustavno promišljanje o problemima, potencijalima za rješenja te načinima prevladavanja izazova koji kontinuirano priječe integraciju izbjeglica”, već godinama kroz program Tjedana IZBJEGLICAma! otvaraju prostor za rasprave i dijalog te upoznavanje s temama koje u kontekstu stalnog porasta izbjeglištva postaju nezaobilazne.  

Ukazujući da negdje daleko, ljudi u bijegu “od genocida, rata i konflikata, progona i kršenja ljudskih prava u Gazi, Ukrajini, Južnom Sudanu, DR Kongu, Burundiju te drugim zemljama”, postaju izbjeglicama, Koordinacija podsjeća da tek mali broj njih dospijeva u Hrvatsku koja “kontinuirano propušta uspostaviti integracijske mjere dostatne ljudima koji su zauvijek napustili svoje domove”. S druge strane, za one koji su blizu, od države zahtjevaju “rješenja za probleme jezične barijere, pristupa zdravstvenim i socijalnim uslugama te svemu ostalome što se ističe i što se isticalo kroz višegodišnje napore organizacija civilnog društva, javnih službenika, izbjeglica i drugih migranata te svih zainteresiranih za živote izbjeglica u Hrvatskoj.”

Program događanja koji uključuje panele, izložbe, predavanja, koncerte, razne radionice, nogometnu utakmicu, vođene šetnje i afrobeats party možete pronaći ovdje.


Povezano