Protiv socijalnog isključivanja

nedjelja, 26.10.2014. - nedjelja, 30.11.2014.
meritt_multicult_630

Shaun Meritt, Monument to Multiculturalism, 2008.

Osim predstavljanja multikulturalnosti na globalnom nivou, projekt će isto tako utvrditi i prikazati multikulturnu stvarnost Zagreba i Hrvatske te raspraviti mogućnosti primjene multikulturalističkih ideja i modela u Hrvatskoj. Osim upoznavanja s modelima i raspravama o multikulturalizmu građani će moći svjedočiti o svojim iskustvima i predlagati mjere za razvitak hrvatskog multikulturalističkog modela.

Nakon što su Angela Merkel, David Cameron, Nicolas Sarkozy, vodeći europski političari, proglasili multikulturalizam mrtvim, europska javnost je očekivala i neke nove prijedloge političkih aranžmana koji bi regulirali etničke i kulturne odnose u zemljama Europske unije. Propast multikulturalizma očekivala se i zbog antirecesijskih mjera štednje kako na europskoj tako i na nacionalnim razinama.

Usprkos političkim i ekonomskim uvjetima koji su išli u prilog napuštanja multikulturalizma, novi politički modeli nisu ponuđeni, a problemi raslojavanja i kulturnih sukoba u svakodnevici još su izraženiji. Multikulturalizam je tako i dalje ostao jedini alternativni politički model koji nudi kulturnu, političku i socijalnu regulaciju bez socijalnog isključenja velikog broja etničkih i kulturnih grupa.

Multikulturalizam, međutim, nije samo politički model ili apstraktna i nejasna ideologija već i moguće iskustvo života te prostor spajanja svjetonazorskih horizonata. U Zagrebu i Hrvatskoj se o multikulturalizmu rijetko raspravlja, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, demografski gubici i sve češća zagovaranja politike useljavanja čine raspravu o multikulturailzmu aktualnom. Zato je neophodno već sada započeti raspravu o multikulturnim praksama i multikulturalističkim modelima komuniciranja koji imaju velike vrijednosti, ali i koji donose određene probleme. Projekt će biti održan u Centru za kulturu Trešnjevka, a autor i voditelj je prof. dr. sc. Saša Božić.

U ponedjeljak 27. listopada Saša Božić će otvoriti događanje temom Modeli multikulturalizma, dok će se 3. studenog na repertoaru naći tema Multikulturalizam kao prostor spajanja svjetonazorskih horizonata. Na susretu 10. studenog pokrit će se Multikulturalizam i rasizam, a 17. studenog Multikulturalne prakse. Temu Multikulturalizam iz rodne perspektive 24. studenog predstavit će gostujuća predavačica prof.dr.sc. Biljana Kašić. Posljednja tema je Dijaloški multikulturalizam; primjena u radionici, koja je na rasporedu 1. prosinca.


Povezano