IS_land II

ponedjeljak, 04.11.2013. -
is_lan_630

IS_land realiziran je kao projekt umjetničke organizacije 21:21, čije su osnivačice Petra Hrašćanec i Ksenija Zec. To je multimedijalni projekt mladih renomiranih hrvatskih i stranih umjetnika koji svoju osnovnu misao za kreaciju traže u site specific formi rada te je prenose u različite medije. Umjetnici su izmješteni iz svojih uobičajenih prostora za rad u nekoliko lokaliteta na području Republike Hrvatske. 2011. godine 7 umjetnika iz različitih medija nastanilo je otok Pjatić u PP Telašćica te nakon toga prenjeli dokumentaciju o lokalitetu u galerijski prostor Gliptoteke u Zagrebu. 2013. godine isti projekt nastavlja se u Peregin Polju podno planine Zir u Općini Lovinac.

Ovaj put rad nije realiziran na jednom prostoru-pozornici, već je čitava općina postala neka vrsta otvorenog prostora za suočavanje sa elementima prirode, načinima njene kultivacije , preobrazbe i devastacije. Socijalni okoliš uvelike definira zamišljenu romantičnu pozornicu prirode, te se u njoj  nalaze i tragovi nekih bivših, megalomanskih, socijalnih  izvedbi i projekata (minska polja), ali i začeci nekih budućih (zadruge i razmjene učenja i znanja o projektu ličkog krumpira).

Zbog specifičnih metoda, te povijesnog, sociološkog i kulturalnog aspekta prostora u kojem su umjetnici radili, IS_land II u svojoj finalnoj provedbi gravitira ka nadrealnom i fiktivnom okviru osobnih percepcija autora samih. Kolaborativni proces bilježi se i verbalizira u audio formatu razgovora umjetnika koja samom postavu daje uvid u praktični i stvaralački proces svih autora vezanih uz IS_land projekt, dok prenošenje koreografskog materijala izostaje.

Projekt IS_land II premijerno će biti predstavljen 5. studenog u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu.

 

 

 


Povezano