Jačanje izvedbene periferije

Izabrane su umjetnice koje će imati priliku razvijati svoje radove na temu rada i sreće na rezidencijama u Zagrebu i Santarému.

pripremila:
Hana Sirovica
FOTO: Pogon / Instagram

Otvoreni poziv za izvedbene umjetnike_ce, koji je na temu “rada i sreće” u okviru projekta Snažnije periferije (eng. Stronger Peripheries) raspisao Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, a o kojemu smo jesenas razgovarali s Anjom Pletikosom, rezulturao je radionicom za uži krug prijavljenih kandidata_kinja koja se održala od 28. veljače do 3. ožujka u Jedinstvu.

Dio aktivnosti ovog projekta razvoj je suradničkih strategija u umjetničkom stvaralaštvu, takozvanih tandema. Tandemi kao metoda umjetnicima pružaju priliku za produkciju umjetničkog djela kroz međunarodnu mobilnost i suradnju, neometani istraživački i kreativni rad, kao i postprodukciju rada u partnerskim zemljama. Za sudjelovanje na zagrebačkoj radionici među pristiglim prijavama odabrani su Koraljka Begović, Josipa Bubaš i Tomislav Čuveljak, Petra Hrašćanec i Ksenija Zec (umjetnička organizacija 21:21), Vedrana Klepica i Silvija Stipanov, Mak Marko Murtić i Nika Bauman (kolektiv Živa voda).

“Kroz trodnevni radionički program umjetnice_i i partneri imali su priliku dijeliti svoja znanja i iskustva, debatirati o temi rada i sreće, družiti se te predstaviti svoj rad”, objašnjavaju iz Pogona. Nakon radioničkog programa s užim krugom kandidata_kinja, organizatori su izabrali dva rada čijem će daljnjem razvoju pružiti podršku u suradnji s koproducentima tandema iz Portugala, mrežom Artemrede. Riječ je o radovima Vedrane Klepice te umjetničke organizacije 21:21 (Petre Hrašćanec i Ksenije Zec), koji će u ovoj i narednoj godini sudjelovati u rezidencijama u Zagrebu i Santarému te stvoriti vlastite izvedbene interpretacije teme rada i sreće.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano