Građevni materijal snova

nedjelja, 26.02.2017. - nedjelja, 26.02.2017.
losangelesplaysitself_630

Los Angeles Plays Itself, r. Thom Andersen, 2003.

Filmske večeri u Močvari – Amerika u mom oku: slika, tekst, cesta održat će se u ponedjeljak, 27. veljače s početkom u 20.30, a gosti su Maša Kolanović i Petar Milat. Program vodi i moderira Mima Simić.

“Vjerojatno najpotentnija metafora zapadne civilizacije, “Amerika” je stoljećima građevni materijal snova istraživača, osvajača, imigranata, izbjeglica, književne i filmske publike. Večeras razgovaramo o svim Amerikama uz čije smo obale pristajali – o fikcionalnim i stvarnim putovanjima i o (ne)mogućnostima doticanja stvarnosti u govoru o “Americi”. Iz kakvog su tla nicale naše Amerike – što je Amerika značila našem socijalizmu; je li nam se približila ulaskom u kapitalizam – koliko se sna raspršilo, što je ostalo? Amerika na domaćem filmu, kao refleks američkog filma; Amerika kao vječni palimpsest za umjetnike, publike i putnike. 

Utopijski i distopijski potencijali: Trump, Hillary, Bernie, korporacije? O “Americi” će sa zavidnim znanjem, iskustvom i žudnjom govoriti Maša Kolanović (“Sloboština Barbie”, “Jamerika”) i Petar Milat (moćni direktor HRFF-a, tumač američkih snova), a svoj će skromni doprinos dati i ljupka hostesa Mima Simić, koja je i sama nedavno gumama ispeglala 16000 km američkih cesta. Možda vam nećemo otkriti Ameriku, ali za razliku od Kolumbovog poduhvata, naše će druženje biti bez ljudskih žrtava (vatreno oružje ostavite na šanku Močvare, u zamjenu za hladno pićence).

Nakon tribine bit će prikazan film Los Angeles Plays Itself (Thom Andersen, 2003.), antologijska analiza prikaza Los Angelesa na filmu, klasik filmske esejistike”, stoji u najavi.


Povezano