Glave u vrećama

četvrtak, 15.09.2011. - četvrtak, 15.09.2011.
MSU_500

Filmski sinopsis Glave u vrećama napisao je 1932. godine priznati hrvatski umjetnik, arhitekt i urbanist Josip Seissel pod pseudonimom Jo Klek, povodom desetogodišnjice osnutka avangardne umjetničke grupe Traveleri. Grupa je osnovana u Zagrebu 1922. godine, a njeni su članovi nadahnuti futurizmom, konstruktivizmom, dadaizmom i nadrealizmom, tijekom desetogodišnje aktivnosti ostvarili neka od najzanimljivijih umjetničkih djela regionalne avangarde.

Seissel je 1922. godine izveo Pafamu, prvu apstraktnu kompoziciju u ovom dijelu svijeta, koja se nalazi u postavu Zbirke u pokretu Muzeja suvremene umjetnosti. Njegov likovni rad, publiciran u časopisu Zenit, doprinio je značaju Zenitizma za povijest hrvatske i regionalne avangarde. U praizvedbi Glava u vrećama, koja je snimljena zahvaljujući suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac i inicijativi Instituta za istraživanje avangarde, te premijerno emitirana 4. lipnja u sklopu izložbe Područje zastoja na brodu Galeb u Rijeci, obuhvaćena je trećina izvornoga teksta.

 

Premijerno emitiranje na Trećem programu Hrvatskog radija i javno slušanje u Muzeju suvremene umjetnosti u dvorani Gorgona, održat će se u petak 16. rujna u 18 sati.

 

Ulaz je slobodan.

 


Povezano