Kratki rezovi

utorak, 21.01.2014. -
kratki_rezovi_630

Kratki rezovi izbor su iz filmskih kritika koje je Dejan Durić u proteklih pet godina kontinuirano objavljivao na portalu Filmovi.hr. Autor je za navedene tekstove dobio nagradu Vladimir Vuković Hrvatskoga društva filmskih kritičara za filmsku kritiku u 2011. godini.

Knjiga sadrži osamdesetak filmskih kritika te je podijeljena u osam cjelina: Nekoliko filmskih biografija, Pogled u prošlost, Pogled u budućnost, Žudnja u kostimu, U okrilju zabave, Zatvoreni svjetovi, Mozaik suvremenog života, Preosmišljavanja.

U kritikama sakupljenima u ovome izboru autor koristi širok raspon analitičkih pristupa, premda prevladavaju naratološka, psihoanalitička i žanrovska tumačenja. Stil i analitički pristup autora nikad ne postaje previše znanstven ili nepristupačan običnom čitatelju jer svoja čitanja uobličuje u formi novinske kritike, prilikom čega je procjena umjetničke kvalitete filma utemeljena u analizi, a da se pritom ne podcjenjuje potencijalne čitaoce. Stoga je ova kritika podjednako namijenjena svakodnevnim konzumentima kinorepertoara koji žele nešto više saznati o filmu, ali i zahtijevnijim čitateljima koji su skloni polemičkim analizama.

Predstavljanje knjige izdane u nakladi parNas najavljeno je za srijedu, 22. siječnja, u 18.30 sati u riječkom Art-kinu Croatia.


Povezano