Prostor za iduće desetljeće

Na temelju provedenog javnog natječaja, riječki klub Palach dodijeljen je na korištenje Udruzi Ri Rock na razdoblje od deset godina.

FOTO: Stephany Stefan, OKC Palach Facebook

Dok aktualnom temom najma klupskih prostora dominiraju slučajevi zagrebačkih klubova i udruga, status prostora za kulturu u javnom vlasništvu izvan granica glavnog grada uglavnom prolazi ispod medijskih radara. Takav je slučaj i s riječkim  klubom Palach koji je prema odluci riječkog gradonačelnika, a na temelju provedenog javnog natječaja, dodijeljen na korištenje Udruzi Ri Rock na razdoblje od deset godina, počevši od veljače. Predmet natječaja objavljenog u studenom 2023. bio je davanje u zakup prostora Kluba u Kružnoj ulici 4, 6, i 8 za obavljanje kulturnih djelatnosti posebno usmjerenih “razvoju i poticanju urbane kulture s posebnim naglaskom na mlade”. 

Prema uvjetima natječaja, prostor od 613 kvadrata dan je u najam po cijeni od jednog eura po metru kvadratnom, odnosno 613 eura mjesečno bez PDV-a, a korisnici prostora dužni su plaćati i režijske troškove. Posebni uvjet natječaja bio je da ugostiteljski dio kluba Palach najveće ukupne površine od 84 m2 korisnik može dati na podkorištenje trećoj osobi isključivo uz prethodnu pisanu suglasnost Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade i pod uvjetom da se navedena ugostiteljska djelatnost u prostoru kluba Palach obavlja u skladu s pozitivnim propisima

Na natječaj su prijavu mogle podnijeti isključivo  udruge i umjetničke organizacije koje su upisane u odgovarajući registar i koje djeluju na području kulture najmanje tri godine. Pristigle su sveukupno tri ponude, od kojih je jedna bila formalno neispravna – uz RiRock ispravnu je prijavu podnijela i udruga RiKUP, dok je prijava KD Tvornica kulture odbijena s obrazloženjem da je riječ o ustanovi. Natječaj je provelo Povjerenstvo za dodjelu prostora kulture na korištenje, kojeg čine dva predstavnika kulturnih vijeća Grada Rijeke, dva predstavnika nezavisne scene te jedan predstavnik Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade. “Udruga Ri Rock dostavila je cjelovitu prijavu s raznovrsnim programskim aktivnostima i profesionalno razrađenim financijskim planom djelovanja za buduće zahtjevno programsko i infrastrukturno funkcioniranje kluba Palach”, zaključili su.

Interijer Palacha / FOTO: Wikimedia Commons

Prostorom Palacha od 2013. godine upravljao je Savez udruga Molekula, a kako nam navode iz Udruge, RiRock je u članstvu Saveza sudjelovao do 2021. godine. Tadašnji ugovor potpisan je na pet godina, a nakon isteka tog perioda novi je natječaj za dodjelu prostora raspisan tek krajem prošle godine. O poteškoćama i nesigurnosti koju je takva situacija proizvela u funkcioniranju prostora, kao i pokušajima uvođenja drugačijih modela upravljanja, za Kulturpunkt je opširnije pisala Matija Mrakovčić.

“Ovaj natječaj već godinama čekamo budući da je i nama i publici stalo da ovaj kultni prostor funkcionira. Prijavu smo koncipirali na način da obuhvatimo cjelokupni program kojim se bavimo, od glazbenog  programa, radionica, radija zajednice, ali i podrške brojnim partnerima i suradnicima koji su izrazili namjeru producirati programe. Suradnici su nam razne udruge, nekoliko srednjih škola, institucija, kao i susjedi s kojima nastojimo specifičnu Kružnu ulici učini ljepšom i ugodnijom za suživot. Drago nam je što je povjerenstvo koje je ocjenjivalo prijave prepoznalo naš dugogodišnji rad te viziju ovog prostora za narednih deset godina”, izjavili su iz RiRocka za Kulturpunkt.

Iako su se na natječaj prijavljivali samostalno, iz RiRocka također poručuju kako će “Palach i dalje ostati otvoren svima koji žele proizvoditi programe, kao što je to i bio za vrijeme upravljanja od strane Molekule”. A prije nego se vrata Kluba Palach privremeno zatvore radi adaptacije prostora, RiRock ove subote organizira “oproštajnu” koncertnu večer Fešta de Pešta.


Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kulturne trase društvenosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano