Umjetnice i umjetničke institucije – strukturni razlozi isključivanja

Rijeka, MMSU
srijeda, 24.01.2024.

U srijedu, 24. siječnja u 19 sati, u riječkom MMSU održava se predavanje istraživačice i kustosice Vesne Vuković na temu recepcije ženskih umjetničkih praksi i njihove reprezentacije unutar institucija.

Predavanje je usidreno u historijat feminističke intervencije u povijesti umjetnosti iz 70-ih godina prošlog stoljeća koja je ukazala na duboku nejednakost umjetnika i umjetnica u pogledu njihove institucionalne prisutnosti i vidljivosti, te razotkrila strukturne razloge isključenosti žena iz ovog polja. Oni prije svega leže u pristupu umjetničkom obrazovanju, ograničenim mogućnostima profesionalne reprodukcije i napredovanja za umjetnice, kao i u položaju žena u društvu općenito. Iako se u odnosu na prošlost mnogo toga promijenilo, najviše u pristupu obrazovanju, suvremeni podaci o (su)djelovanju umjetnica u polju i dalje su sumorni. Pa ipak, izložbe posvećene predstavljanju isključivo ženske umjetničke prakse još uvijek predstavljaju rijetkost, pa i svojevrsnu egzotiku, a povremeno završe i u eksploataciji teme.

“U izlaganju ću izložiti neke od uvida iz istraživanja odnosa umjetničkih muzeja u Hrvatskoj prema stvaralaštvu likovnih umjetnica, a osvrnut ću se i na kritičku recepciju ženske umjetničke produkcije. Upućujući na potrebu primjene alata feminističke povijesti umjetnosti, u završnom ću dijelu otvoriti i složeno pitanje primjenjivosti tih zapadnih, uglavnom anglosaksonskih, interpretativnih modela u lokalnom kontekstu”, piše Vuković u najavi predavanja.

Uz predavanje, MMSU u suradnji s HS AICA 24. i 25. siječnja organizira radionicu likovne kritike pod nazivom Tko se boji žena još, o kojoj više možete pročitati ovdje.


Povezano