Podčinjenost i marginalizacija

četvrtak, 16.10.2014. - četvrtak, 16.10.2014.
women_factory_630 FOTO: Seattle Municipal Archives

Kao posljednje u nizu tematskih predavanja uz izložbu Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada, najavljuje se predavanje Ankice Čakardić Ženska radnička prava i problem revolucionarnog subjektaFeminističke su teorije uvelike pridonijele rasvjetljavanju odnosa moći u društvu i važan su segment prakse otpora pritiscima i marginalizacijama. Žene još uvijek spadaju u paradigmatski primjer podčinjenih i marginaliziranih skupina. U današnjem tzv. društvu znanja nezaposleni su u sličnom položaju podčinjenosti, što se donekle može objasniti feminističkim kritičko-teorijskim aparatom. Feminističke teorije i prakse značajan su alat u težnji za pravednijim društvom.

“Osnovni problem kojim ćemo pokušati zaokružiti cjelinu predavanja adresira pitanje zašto su žene (historijski) dvostruko opresirane? Bit će riječi o povezivanju historijsko-materijalističke analize položaja žena i pregleda feminističkih praksi otpora koje će nas uputiti u problematiku ženskih radnih i socijalnih prava, u lokalnom i svjetskom kontekstu. Razgovarat ćemo o patrijarhalnoj i kapitalističkoj političkoj ekonomici, kritici identitarne teorije, problemu revolucionarnog subjekta, AFŽ-u i intersekciji spola i klase”, stoji u sažetku predavanja Ankice Čakardić.

Ankica Čakardić doktorirala je na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje od 2010. radi kao docentica i predstojnica Katedre za socijalnu filozofiju ostvarujući interese za socijalnu filozofiju, političku filozofiju, filozofiju roda i filozofiju kulture. Od 2007. do 2010. predavala je na Kulturalnim studijima Filozofskoga fakulteta u Rijeci, gdje je bila predstojnica Katedre za kulturnu teoriju i diskursne studije. Od 2006. predaje u Centru za ženske studije, a od 2011. u njemu vodi obrazovni program. U Centru za mirovne studije predaje od 2005. 

Predavanje će biti održano u kinodvorani Tehničkog muzeja, u petak 17. listopada, s početkom u 18.30 sati.


Povezano