Umjetnosti iz kutije

ponedjeljak, 12.09.2016. - ponedjeljak, 12.09.2016.
kuluncic_aab_630

Mogu li svakodnevni materijali – ogledalo, selotejp, olovke ili flomasteri – postati umjetnički materijali? Može li šetnja do kuće biti umjetnička akcija? Kojim su se kreativnim alatima služili umjetnici 1960-ih i 1970-ih godina da bi izrazili kritičko promišljanje i komunicirali s publikom i zajednicom?

Odgovore možete saznati u utorak, 13. rujna u 19 sati u performansu Izvedba izložbe: Art-Act-Box, kroz koji plesna umjetnica pomoću elemenata iz kutije, gesti i govora izvodi dio umjetničkih radova navedenih umjetnika te uključuje publiku kao žive dijelove koreografije i izvođače izložbe.

Projekt Performing the Museum inicijativa je četiri muzeja, Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, Fondacije Antoni Tapies iz Barcelone, Koruške galerije likovnih umjetnosti iz Slovenj Gradeca i Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine iz Novog Sada.

ART-ACT-BOX je objekt koji sadrži lako rasklopive rekvizite za izvedbu izložbe. Sadržaj je sastavljen na osnovu metoda i materijala koje su umjetnici koristili kao dio institucionalne kritike, aktiviranja zajednice ili publike, te kritike društveno-političkog sustava tijekom 1960-tih i 1970-tih. Umjetnički radovi iz kojih su metode i materijali izvedeni, odabrani su iz zbirki i arhiva četiri muzeja koji sudjeluju u projektu. 

Izvođač (suvremena plesna umjetnica) koristeći A-A-B objekt pokretima (gestama) i riječima (dijalozima, čitanjima, izjavama, snimljenim materijalima) zajedno s publikom “izvodi izložbu”. Objekt time postaje ujedno i rekvizit izvedbe. 

Cilj je publici približiti navedenu umjetničku praksu i predstaviti kreativne alate za stvaranje i komuniciranje kritičkog sadržaja, prezentirajući umjetničke metode (npr. prijedlozi za akcije u javnim prostorima, izložbe-akcije, teorijske instalacije, arte utile, direktni rad, performansi, manifesti, geste tijelom i sl.) i jednostavne umjetničke materijale (ogledalo, selotejp, trake u boji, olovka, flomaster, baterijska lampa, kocke od kartona, razglednice i sl.) kroz interaktivnu izvedbu. Plesna umjetnica prema prethodno razrađenoj koreografiji, uzimajući elemente iz kutije sklapa dijelove izložbe, svojim gestama izvodi dio umjetničkih radova i uključuje publiku kao žive dijelove koreografije. Trajanje izvedbe je oko 45 minuta. 

Izvedba i dijelovi kutije osmišljeni su na osnovu odabranih umjetničkih procesa sljedećih umjetnika/ca i umjetničkih grupa: grupa TOK, Grupa šestorice autora, Pino Poggi, grupa KÔD, Bogdanka Poznanović, grupa Bosch+Bosch, Art & Language i Lygia Clark

Izložba se putem internetske stranice uključenih muzeja može „pozvati“ u lokalnu zajednicu, instituciju, neformalnu grupu i sl.  Svaki muzej ima A-A-B objekt i izvedbu na svom jeziku (za sada: hrvatski, slovenski, španjolski i katalonski).

Rezultati nastali tijekom izvedbi prikazuju se u Muzeju u obliku video instalacije, s prezentacijom i diskusijom u koju su uključene zajednice koje su sudjelovale u izvedbama.

Autorica projekta je Andreja Kulunčić, koreografiju potpisuje Zrinka Užbinec, a uz nju izložbu izvode i Ana Kreitmeyer, Maja Kalafatić i Mar Medina.


Povezano