Zagrebati ispod identitetskih površina

Tribina Zašto queer, zašto knjižnice tematizira dodirne točke alternativnog izdavaštva s usmjerenjem na queer tematiku i knjižnica kao institucija.

pripremila:
Ivana Pejić
fallon-michael-qmlGWIaIgpo-unsplash FOTO: Fallon Michael / Unsplash

Udruga Domino ove godine slavi 20. godišnjicu Queer Zagreba, a tim povodom organizira cjelogodišnji kulturno-umjetnički program koji u preko 50 javnih događanja okuplja više od stotinu domaćih i međunarodnih umjetnika. Jedan od programa realizira se u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba koje tijekom travnja i svibnja predstavljaju queer izdavaštvo udruge Domino, ugošćuju nakladnike, autore i prevoditelje Dominovih izdanja te organiziraju filmsku večer za srednjoškolce.

U sklopu obilježavanja Noći knjige koja ove godine tematizira knjigu kao prostor slobode, u knjižnici S. S. Kranjčevića održat će se tribina Zašto queer, zašto knjižnice: o alternativnim izdavačkim praksama na kojoj će urednice i moderatorice susreta Irena Bekić i Petra Dolanjski Harni “zagrebati ispod površine vlastitih knjižničarskih identiteta te (pro)govoriti o queeru, marginaliziranim, prešućenim i (ne)vidljivim identitetima”.

Tribina se bavi dodirnim točkama alternativnog izdavaštva s usmjerenjem na queer tematiku i knjižnica kao javnih institucija te ispituje koje su taktike, strategije i djelovanja moguća u točki njihova susreta. Zvonimir Dobrović, osnivač udruge Domino, umjetnički direktor Queer Zagreba i festivala Perforacije te urednik Dominovih izdanja, govorit će o uredničkoj koncepciji, položaju i važnosti queer izdavaštva. Mario Hibert, izvanredni profesor s Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta u Sarajevu, tematizirat će položaj i važnost postojanja alternativnog izdavaštva, povijesno će kontekstualizirati izdavačke prakse u okviru knjižničarstva, s naglaskom na queer izdavaštvo. Uvod iz prevoditeljske perspektive u izdanja latinoameričkih književnika koja se bave queer tematikom ponudit će prevoditeljica Nikolina Židek.

Nakon razgovora o alternativnom izdavaštvu, u utorak, 26. travnja Domino u kinu Kinoteka organizira diskusiju o queer filmu nekad i danas, na kojoj sudjeluju filmolog Željko Luketić, kritičarka Višnja Vukašinović te filmska kustosica Dina Pokrajac. Do 30. travnja zagrebačka publika ima priliku pogledati devet kratkometražnih i jedanaest dugometražnih filmova, a raspored projekcija potražite ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano