Sonja Pregrad: Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu

Rijeka, MMSU
petak, 26.01.2024.
VIZUAL: Marko Gutić Mižimakov

U sklopu izložbe Vidljive i Noći muzeja 2024, 26. siječnja u 21 sata, u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održat će se performans Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu – ras/pakiravanje predmetnosti plesne umjetnice Sonje Pregrad.

“Prostor je mišljen dvoznačno, kao izložba i kao izvedba, te se u njemu izvodi/izlaže devet objekata – rečenica ispisana na zidu, tinejdžerski dnevnik, predmeti posuđeni od publike, kazalište kao dispozitiv pažnje, referenca na rad Meeting Point Sanje Iveković, konfekcija kupljena u tvornici Kamensko u stečaju, izvedba kao predmet sačinjen od vremena i su- prisutnosti tijela, šećer u kocki, te ples kao predmet”, stoji u najavi izložbe.

Sonja Pregrad je plesna umjetnica. Bavi se (ne)materijalnošću plesa i koreografijom odnosa. U njenom radu ples je uvijek mišljen kao kontekstualizirana i relacijska gesta. Od 2005. autorica je brojnih predstava, multimedijalnih radova te suradničkih projekata produciranih u Hrvatskoj, Njemačkoj, Slovačkoj te Italiji. Radovi su joj prezentirani na festivalima te u kazalištima i galerijama diljem Europe i šire. Suorganizatorica je kolektiva koji vodi program Antisezona pri Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Jedna je od suosnivačica i organizatorica festivala Improspekcije.


Povezano