Barutana 011

srijeda, 09.11.2011. - nedjelja, 13.11.2011.
Sound&Vision_500

Program Barutana 011 realiziran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske u urganizaciju Udruge M-Art. Događaj se iz Barutane seli u prostor bivšeg kina Zvečevo u Šamačkoj ulici br. 5 u Osijeku.

U četvrtak, 10. studenog u 19 sati možete pogledati predstavu Kriegspiel Damira Barola i Tanje Vrvilo. Ova igra predstavlja sve faktore u stvarnome ratu i još općenitije dijalektike svih sukoba. Kriegspiel se odvija u solsticiju u kojem klima nije presudna, a noć nikada ne pada prije završetka sukoba.

Idućeg dana, u petak u 21 sat na rasporedu je Love will tear us apart Saše Božića. Riječ je o solu koji je kreiran za izvođačicu Petru Hrašćanec. Sam rad žanrovski vrluda između rock koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Pitanje vlasništva nad izvedbom isprva stavljeno  u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, ekstremno se proširuje u širi umjetnički i socijalni okvir. Ljubav iz naslova prenešena je u ljubav spram plesa, čina plesa samog, dok rad raspravlja razliku između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja kroz konstituciju pojma izvođačice same. Izvođačica Petra Hrašćanec izvodi plesne numere, odabrane ljubavne pjesme, dok u pauzama  saznajemo  naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, raspličući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe. Gledatelj je pozvan da aktivno preuzme odgovornost u lancu hijerarhije izvođačkog čina.

U subotu u 21 sat u sklopu programa Sound & vision predstavit će se Kneippkopf i G.A.P. Kneippkopf  je glazbena manufaktura utemeljena u Zagrebu 2007. od strane Ivice Smolića pod okriljem projekta Zunft. Kneippkopfove kompozicije nastaju dekonstrukcijom, obradom i kolažiranjem snimki rijetkih zvučnih fenomena. Glazba G.A.P.-a konstruirana je na tematskom materijalu koji pomiče granice glazbenog razvoja. Improvizacija se razvija na dvije razine – na individualnoj i grupnoj. Zvuk je maštovit i raznolik, a u njegovu kreianju sudjeluju: saksofoni (sopran, alt i tenor), flauta, piccolo, udaraljke, kontrabas i elektronika. Raznolikost instrumentarija omogućava nastupe u različitim formacijama: od solističkog, preko dua do kvarteta.

Posljednjeg dana ove kulturne manifestacije, 14. studenog u 21 sat,  posjetitelji mogu pogledati autorski projekt Roberte Milevoj i Matije DebeljuhaRoberta, Roberta – u kojem izvođačica podržana video projekcijama iznosi pred publiku autobiografski trenutak u kojem je nužno nanovo ispisati vlastito tijelo kako bi mogla nastaviti plesati.

 


Povezano