Zamršena potraga za identitetom

četvrtak, 13.07.2017. - srijeda, 16.08.2017.
in_their_eyes_630

U petak, 14. srpnja u 20 sati u MMSU-u otvorenje je izložbe In Their Eyes… Projekt je nastao u suradnji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Fakulteta likovnih umjetnosti i dizajna (Sveučilište Jan Evangelista Purkyně u Ústí nad Labem) i Kunsthalle Eurocenter – Lana.

Izložba In Their Eyes… predstavlja umjetničke pozicije proizašle iz tri specifične regije u središnjoj Europi, koje karakterizira zastupljenost više nacionalnih manjina i smještaj na granicama različitih jezičnih, kulturnih i geopolitičkih utjecaja. Teritoriji Istre i Kvarnera, Južnog Tirola i Sudeta povezani su važnim događajima i nekoliko su stoljeća bili dio Austro-Ugarske Monarhije. Potraga za vlastitim identitetom u spomenutim područjima bila je u novoj, poslijeratnoj strukturi Europe posebice zamršena. Nestabilni međunarodni i društveni kontekst dugoročno je utjecao na raspoloženje i temperament stanovnika. Tijekom tragičnih događanja koja su pratila početak, tijek i posljedice Drugoga svjetskog rata, eskalirali su pokušaji da se radikalno i na neki način nepovratno razriješe problemi u ovim regijama. Posljedice ovih dramatičnih procesa sve do danas bitno utječu na političku organizaciju te, u velikoj mjeri, i na društveno-političku atmosferu ovih regija.

Predstavljeni umjetnici su Stefano Cagol, Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Hannes Egger, Michael Fliri, Miroslav Hašek, Zdena Kolečková, Richard Loskot, Michaela Thelenová i Slaven Tolj, a kustosi su Michal Koleček Camilla Martinelli.


Povezano