Za aktivnu umjetnost

srijeda, 13.04.2011. - subota, 28.05.2011.
MSU Nove tendencije2011_500

Povodom tog događaja u Muzeju suvremene umjetnosti u četvrtak, 14. travnja u 19 sati bit će otvorene dvije izložbe: Za aktivnu umjetnost – Nove tendencije pedeset godina poslije (1961-1973) i Arhitektura za humaniji svijet – Jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera za Expo 58.

Prva izložba okupit će sva važna djela i umjetnike tog pokreta. Uz raznovrstan i zanimljiv popratni program organizatori će proniknuti u tajnu tog fenomena, ali i ukazati koliko su njegove ideje i danas aktualne i svježe, prisutne i primjenjive u umjetnosti i srodnim disciplinama. Na drugom katu izložbenog prostora oživjet će svih pet manifestacija Novih tendencija i u kronološkom slijedu od 1961. do 1973. godine pokazati zašto su ondašnja Gradska galerija suvremene umjetnosti i grad Zagreb bili upisani kao svjetsko središte umjetničkih događanja. Publika će moći razgledati radove novotendencijaša kao što su Jesus Rapgael Soto i Koloman Novak. Dio izložbe bit će posvećen i dokumentacijskoj i arhivskoj građi Novih tendencija koja se čuva u MSU-u, kao što su korespondencija umjetnika i galerista, izjave umjetnika i teoretičara, programi, povijesne fotografije.

Kao dio bogatog popratnog programa u petak, 15. travnja, održat će se okrugli stol o fenomenu Novih tendencija. Kustosica izložbe je Ivana Janković, a autor postava Darko Fritz. Autorski tim čine: Kristina Bonjeković-Stojković, Nataša Ivančević, Ivana Janković, Vesna Meštrić, Leila Topić Jadranka Vinterhalter.

Izložba Arhitektura za humaniji svijet – Jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera za Expo 58, bit će postavljena na prvom katu prostora za povremene izložbe te će kroz odabir projekata autora Vjenceslava Richtera tematizirati ulogu propagandnih izložbi od druge polovine 1940-ih do sredine 1960-ih godina u promociji nacionalnog identiteta, a sastoji se od nekoliko razina prezentacije. Izbor eksponata se zasniva na arhivskom materijalu iz fundusa MSU, video i filmskoj dokumentaciji, fotografijama, crtežima i nacrtima paviljona i detalja postava, posuđenim djelima iz Moderne galerije u Zagrebu, Moderne galerije u Ljubljani, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Autorica izložbe je dr.sc. Jasna Galjer.

Više informacija potražite ovdje.


Povezano