Sirene – glazbena sfera

utorak, 22.11.2011. - četvrtak, 24.11.2011.
hrvoje_hirsl_sirene_480

Galerija Močvara u studenome predstavlja zvučnu instalaciju Hrvoja Hiršla Sirene – glazba sfera. U tamnom će se prostoru bivše tvornice na Trnjanskom nasipu privremeno nastaniti tri mistična okrugla objekta: crvena, plava i žuta sfera. Svaka okrugla konstrukcija proizvodi različitu boju zvuka, a zvuk se u prostoru aktivira nasumično, iznenađujuće i nepredvidivo. Time nastaju beskrajne zvučne kompozicije koje nagoviještanjem glazbenog vrhunca uzrokuju treperavo stanje neizvjesnosti, napetosti i iščekivanja. Glazbene sfere tako u svijesti evociraju nikada zaboravljena, očaravajuća mitološka bića poznata po svojoj hipnotičkoj privlačnosti – bića koja se smatraju krivima za mnoge brodolome i pomorske kalvarije.

Iz stare tvornice Jedinstvo svi putevi potom vode u tvornicu oblaka privremeno prizemljenu u prostoru Kluba Močvara gdje opuštanje i druženje, uz melem za promrzle uši, garantira afterparty uz Cloudfactory.

Hrvoje Hiršl (1982.), hrvatski umjetnik i dizajner, trenutno je na poslijediplomskom studiju MediaArtHistories na Donau-Universität Krems u Austriji pod vodstvom Olivera Graua. Osnivač i koordinator teorijskog programa I’MM, novopokrenutog media laba u sklopu programa Kulture promjene SC-a u Zagrebu. Izlagao je na grupnim izložbama (Vizura Aperta, 2011.; međunarodni festival Magdalena, 2006. i 2010.; HDD 0708, 2008.; DVK 97-07, 2007.), te samostalno u sklopu radijske emisije 3. programa Hrvatskog Radija Slika od zvuka (2011.) i Galeriji VN (2010.). Polufinalist je nagrade Adobe Design Achievement Awards (2009.). Za 2012. godinu dobitnik je rezidencijske stipendije u Beču u sklopu KulturKontakt Austria.

Za program Galerije Močvara u 2011. i 2012. godini zadužen je KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, nevladina, neprofitna organizacija koja je kroz kustoski rad, produkciju umjetničkih projekata, organizaciju izložbi i teorijsku kontekstualizaciju usmjerena na kritičko propitivanje uloge i značenja znanosti, tehnologija i tijela u suvremenom društvu.

Izložba Hrvoja Hirsla otvara se 23. studenog u 20 sati i možete ju pogledati i poslušati do 25. studenog

 


Povezano