SF ljubavnice

četvrtak, 13.03.2014. - četvrtak, 20.03.2014.
sf_ljubavnice_630

Ole Rømer osam je godina promatrao refrakciju svjetlosti oko Ije, Jupiterovog mjeseca i Zeusove ljubavnice te na temelju pokušaja i pogreške zaključio da svjetlost putuje točno određenom brzinom, koju je, uz određeno odstupanje, i izračunao. Tamara Bilankov, Hrvoslava Brkušić, Stella Leboš, Luana Lojić, Ivana Pipal i Ana Vuzdarić u galerijskom prostoru preuzimaju ulogu promatračica i znanstvenica igrajući se nasljeđem koje su im ostavili Ija, Europa, Kalisto i Ganimed, kao zvjezdana tijela i kao ljubavnice.

Autorice žele, uz pojedinačne umjetničke projekte koji funkcioniraju kao izlošci, oživjeti galerijski prostor i približiti područja umjetnosti i znanosti kroz neformalne razgovore. Cilj im je u projekt uključiti Zvjezdarnicu Zagreb i Odsjek za biologiju i teorijsku fiziku PMF-a te za vrijeme trajanja izložbe lansirati DIY meteorološki balon s kamerom koji bi se pokušao približiti “granici svemira”.

Ljubavnice su neformalna grupa mladih autorica, studentica i diplomantica Odsjeka za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zag rebu, čije je zajedničko područje interesa siva zona pretapanja znanstvenog i fantastičnog. Ovaj projekt rade ne samo kao umjetnice za umjetnike, već žele širini, duljini, visini i vremenu galerije priključiti i dimenziju istraživanja, propitivanja, igre i mašte te je otvoriti svima.

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 14. ožujka, u Galeriji SC s početkom u 20 sati. Izložbu posjetite do 21. ožujka radnim danom i subotom od 18 do 21 sat uz prisustvo autorica koje će posjetitelje provesti kroz postav.

Za vrijeme trajanja izložbe ispred Galerije je predviđeno i puštanje meteorološkog balona koji će ponijeti kameru do visine od nekoliko desetaka kilometara i tako se probati približiti granici svemira. Projekt SF ljubavnice ostvaren je uz pomoć Zvjezdarnice Zagreb i Hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.


Povezano