Pogled u prostor i vrijeme scene

Umjesto klasičnog novinarskog izvještaja, kao odgovor na razgovor o nezavisnoj sceni, obilježen temama na koje se neprestano vraćamo, donosimo – ilustraciju.

autorica:
Ivana Pipal
Ilustracija: Ivana Pipal

Svaki pokušaj da se promišlja, govori ili piše o nezavisnoj kulturnoj sceni neizbježno će se dotaknuti loših uvjeta i nedostatnosti resursa za rad. Ovim se problemima, na koje se nažalost neprestano vraćamo, bavi i naše recentno izdanje posvećeno povijesti domaće nezavisne scene u različitim umjetnostima, zbornik Na istom prostoru, ispred vremena. Naziv zbornika ocrtava prostorno-vremenske koordinate nezavisne scene. S jedne strane, on aludira na vječni problem scene, pomanjkanje prostora, problem neraskidivo povezan s općenitom manjkavošću resursa koji su na raspolaganju sceni, dok s druge na ono što scena generira lošim uvjetima usprkos: na njezinu suvremenost, povezanost s neposrednim društvenim i političkim kontekstom koji kritički razmatra i nerijetko se u njega trudi intervenirati, stvaranje novih modela rada i suradnje, generiranje novih načina mišljenja o umjetnosti, kulturi i društvu.

Ovih se tema dotaknuo i nedavni Kulturpunktov razgovor čija je tema bila historijat scene s fokusom na područje vizualnih umjetnosti bivše Jugoslavije. U raspravi su sudjelovali Janka Vukmir iz Instituta za suvremenu umjetnost (nasljednika Soros centra za suvremenu umjetnost i organizacije koja u različitim oblicima na zagrebačkoj sceni djeluje od ranih devedesetih), Darka Radosavljević iz beogradske organizacije Remont (koja dugi niz godina djeluje kao važno mjesto lokalne i međunarodne nezavisne scene) te Bojan Krištofić, kustos i kritičar koji je autor teksta o historijatu vizualne umjetnosti objavljenog u gorespomenutom zborniku. U vodstvu naše kritičarke Mione Muštre, okupljene_i su raspravljali o načinima kako je scena postala i ostala prostor otpora i propitivanja, ili riječima Darke Radosavljević, okvir djelovanja “za sve one koji misle slobodno”. Snimka razgovora dostupna je ovdje.

Ilustracija: Ivana Pipal

Umjesto klasičnog novinarskog izvještaja, pozvale smo Ivanu Pipal, umjetnicu koja djeluje kroz raznolike medijske oblike, ilustraciju, animaciju i strip, umjetničku knjigu, instalaciju i video, da na teme koje je razgovor otvorio o vizualnoj umjetnosti i njezinom kontekstu odgovori – umjetničkim sredstvima. Rezultat su ilustracije kojima Pipal interpretira dva pojma koji su obilježili ovaj, ali i brojne druge razgovore o nezavisnoj sceni: produkcija umjetničkog rada kao proces suočen s mnogim izazovima kojima umjetnici_e, organizacije i kustosi_ce koji djeluju u “nezavisnim uvjetima” moraju doskočiti, te status nezavisne scene kao mitološkog mjesta.

Ilustracije su dio nove Kulturpunktove serije kroz koju vizualni umjetnici_e odgovaraju na kulturne programe, čime se trudimo otvoriti medijski prostor različitim autorskim pozicijama, formatima i medijima.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano