Protiv brendiranja kulture

četvrtak, 13.11.2014. - petak, 28.11.2014.
marga_u_oci_630

Luiza Margan, Oči u oči sa slobodom, 2014.

Nakon akcije Oči u oči sa slobodom, izvedenoj u ovogodišnjoj Spajalici, u kojoj se bavila ulogom spomenika u javnom prostoru, Luiza Margan predstavlja se samostalnom izložbom u Malom salonu. Bit će predstavljena tri nova rada: Sasvim beskorisno osobno zadovoljstvo (Tribina), Grupa (Hvatanje zombija nematerijalnog rada), Rad bez ovratnika. Iz naslova se daju naslutiti pojedina pitanja izložbe, mogućnosti opiranja današnjim uvjetima rada, status dokolice i slobodnog vremena te autonomnost umjetničkog rada u okolnostima temeljitoga brendiranja kulture. 

Polazišta čine izmijenjeni odnosi prema vrijednostima rada te položaj umjetnika kao radnika u razdoblju takozvane postindustrije, koje je predodređeno zaokretom prema servisnom sektoru u sedamdesetim godinama. Kroz igru dvostrukih kodiranja, elemente humora, apsurda te ludistički korištene pogreške, Funny Business nastaje kao prijedlog da aktualni model rada sagledamo u njegovim bizarnostima i slijepim točkama, s humorne strane. A protuscenarij možda može započeti od naoko usputnog zviždanja pravilima novoga jezika i njegovoj prštavoj vizualnoj pratnji.

Luiza Margan rođena je u Rijeci, a živi u Hrvatskoj i Austriji. Istražuje različite uloge i autonomne strategije umjetničkog rada i „performativnost rada“ unutar okvira nematerijalne produkcije. Njezina je praksa istraživačka i nastaje u obliku izložbi, radova za javni prostor, tiskanih medija i filma. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama.

Izložba će biti otvorena od 14. do 29. studenog u Malom salonu riječkog MMSU-a.

 


Povezano