Priča o ljudima, zgradama i vlakovima

nedjelja, 28.12.2014. - subota, 21.02.2015.
tehn_zeljeznica_630

Ovaj prvi veliki zajednički projekt dvaju muzeja predstavlja se javnosti uoči obilježavanja 155. obljetnice željeznica u Hrvatskoj. Prvi vlak u Hrvatskoj pušten u promet 24. travnja 1860. između Kotoribe, Čakovca i Macinca. 

Izložbom je obuhvaćeno dvadeset najznačajnijih željezničkih kolodvora, ujedno predstavnika pojedinih regionalnih područja Hrvatske. Kolodvori su raspoređeni na pet  geografskih područja. Iz sjeverozapadne Hrvatske obuhvaćeni su kolodvori Čakovec, Varaždin, Zagreb i Dugo Selo. Iz središnje Hrvatske na izložbi bit će predstavljeni kolodvori Koprivnica, Križevci, Bjelovar i Sisak, iz istočne Hrvatske Slavonski Brod, Vinkovci i Osijek, a iz zapadne Hrvatske Pula, Rijeka i Karlovac. Južnu Hrvatsku predstavljaju kolodvori u Kninu, Zadru, Šibeniku, Splitu, Metkoviću i Pločama.

Prve kolodvorske zgrade nastale su sredinom 19. st. prilikom otvaranja prvih željezničkih pruga na području Hrvatske. Uz pruge i zgrade gradili su se neophodni infrastrukturni objekti: pružna i radionička postrojenja, željezničko-skladišni i stambeni objekti, vodovodna mreža i kapaciteti električne infrastrukture. To su namjenski zidani objekti sagrađeni prema svim propisima željezničarske struke. Za projektiranje i gradnju željezničkih objekata bili su mjerodavni vrsni arhitekti, građevinski inženjeri i timovi stručnjaka koji su bili zaposleni u upravama mađarskih i austrijskih željeznica. S obzirom na razvoj prometne tehnike i tehnologije te na društvene promjene, tijekom 20. st. promjenama su bile zahvaćene i kolodvorske zgrade. Neke su srušene, pojedine su nadograđene ili prenamijenjene, pri čemu su u cijelosti ili djelomično nestali ili promijenjeni zatečeni stilovi gradnje.

Prohujali su ratovi, sustavi i ljudi, a zgrade su ostale kao nijemi svjedoci jednog vremena, prilagođeni današnjim potrebama stanovnika sela i gradova.

Izložba je praćena efektnim vizualom, multimedijom, dokumentarnim sadržajima, fotografijama, zvukovima te radionicom za velike i male. Tijekom trajanja izložbe bit će organizirano niz radionica za djecu na temu povijesti i sadašnjosti željeznice te sigurnosti prometa. Izložbu prati i bogata monografija Željeznički kolodvori u Hrvatskoj, autorica Nede Staklarević i Tamare Štefanac koje su ujedno i autorice izložbe.

Izložba je otvorena od 29. prosinca do 22. veljače.


Povezano