Podsjetnik na nužnost otpora

subota, 16.06.2018. - subota, 23.06.2018.
ivekovic_tisina_630

U nedjelju, 17. lipnja u 20 sati u Galeriji 90-60-90 Pogona Jedinstvo otvara se izložba Lijepa naša tišina Sanje Iveković.

Kako stoji u najavi, izložba se bavi “temom ljudskih i građanskih prava, kao i temom mogućnosti građanskog prosvjeda, otpora, protesta, pa čak i revolucije”. Iveković to čini aproprirajući vlastite dokumente i iskustva, koje uspoređuje na temelju zvuka odnosno tišine.

Izloženi videoradovi, navodi Olga Majcen u predgovoru, “predstavljaju svojevrsan podsjetnik na nužnost otpora političkim obrascima moći koji interveniraju u mekani pravni sustav, pa čak i pod cijenu osvještavanja činjenice da je čin otpora uzaludan i ponižavajuć”.

Izložba Lijepa naša tišina dio je ciklusa izložbi Galerije 90-60-90 u 2018. godini na temu tišine i uključuje dva dijela: videorad Tišina, policija snima! i trokanalnu videoinstalaciju Lijepa naša.

Djelo Sanje Iveković obilježeno je kritičkim diskursom o politici slike i tijela. U njezine umjetničke strategije ubrajaju se analize medijske konstrukcije identiteta, kao i politički angažaman, solidarnost i aktivizam. Djeluje u području performansa, videa, instalacija i javnih akcija od početka 1970-ih godina. Njezin se rad od 90-ih godina bavi propašću socijalističkih režima i posljedicama trijumfa kapitalizma i tržišne ekonomije nad uvjetima života, posebice kod žena.

Izložba je otvorena do 24. lipnja.


Povezano