Audio vodstvo: “Čežnja za pripadanjem” Vesne Perunović

Polazeći od vlastitog iskustva izmještenosti, autorica kroz video radove istražuje temu doma, migracija, kretanja i ljudske potrebe za pripadanjem.

autorice:
Diana Meheik, Ivana Pejić

Longing to Belong / Čežnja za pripadanjem izložba je video radova kanadsko-srpske umjetnice Vesne Perunović, otvorena 20. lipnja u prostoru zagrebačkog Pogona Jedinstvo, u organizaciji Galerije 60-90-60. Riječ je o nizu video instalacija u kojima umjetnica istražuje temu doma, migracija, kretanja i ljudske potrebe za pripadanjem, posebno u kontekstu kriza, ratova i prirodnih katastrofa koje obilježavaju suvremeno društvo. 

U video radovima zasnovanima na njezinim ranijim performansima, umjetnica istražuje vlastiti identitet i iskustvo dijaspore. Polazeći od osobnog iskustva izmještenosti, otvara prostor i za univerzalno promišljanje ove teme, preispitujući što danas znači dom – nalazi li se on na jednom mjestu ili je u stalnoj tranziciji.

Ova video instalacija je dio putujuće izložbe Paradigma Doma: Novo mjesto pripadanja, koja je premijerno prikazana u Muzeju suvremene umjetnosti u Beogradu 2023. godine.

Izložba u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo otvorena je do 29. lipnja.


Snimila: Diana Meheik
Uredila: Ivana Pejić

Objavljeno
Objavljeno

Povezano