Mogućnosti zajedničkog djelovanja

utorak, 04.10.2016. - srijeda, 26.10.2016.
kreativne_strategije_pocetnica_630

U srijedu, 5. listopada, u 19 sati u Galeriji Škola otvorit će se izložba Kreativne strategije: Početnica, multimedijalna umjetničko-edukativna instalacije kolektivnog autorstva.

Dan prije samog otvorenja u Galeriji Škola, u utorak, 4. listopada, u 19 sati u Galeriji umjetnina Andreja Kulunčić i Martina Kontošić održat će predavanje kojim će predstaviti projekt Kreativne strategije: Početnica. U sklopu predavanja bit će prikazan film Što je meni naša borba dala? snimljen kroz 2014. i 2015. u namjeri prezentacije različitih ishoda radničke borbe. O svojim iskustvima govore sudionici i sudionice štrajkova iz tvornica Itas, (Ivanec), Jedinstvo, (Zagreb), Pirotehničari, (Karlovac), DTR (Zagreb), Finvest (Čabar) i Croatia Bus (Zagreb). Predavanje je organizirano u sklopu programa Konteksti koji se vezuje uz novi postav zbirke Galerije umjetnina koji obuhvaća umjetničke prakse od 1960-ih godina do danas. Postav pod nazivom Umjetnost i društvo u fokusu ima raznovrsne umjetničke prakse koje se referiraju na društveno okruženje u kojemu su nastale.

Početnica je treći dio dugoročnog multidisciplinarnog istraživačkog projekta Kreativne strategije koji je započela Andreja Kulunčić 2010. godine, a realizirana je u formi prenosive modularne jedinice koju su kreirali svi sudionici projekta. To je prostorna instalacija – toolkit – s pojmovnikom, arhivom samoorganiziranih borbi i literaturom iz područja direktne demokracije, feminizma, praktične teologije, sindikalizma, održivog življenja, prava na grad i angažirane umjetnosti. Inicirana u Galeriji Nova u Zagrebu, Početnica putuje kroz gradove u Hrvatskoj i regiji s aktivističkom grupom Direktna demokracija u školi s ciljem edukacije, informiranja, otvaranja dijaloga, umrežavanja i arhiviranja materijala na web stranici www.pocetnica.org. 

Pokretačka ideja Kreativnih strategija: Početnica mogućnosti su zajedničkog djelovanja na široj platformi kroz suvremenu umjetnost, aktivizam i edukaciju. Umjetnost se pritom koristi kao ishodišna točka, a predstavljanje kroz izložbe i popratne aktivnosti (radionice, predavanja, tribine i sl.) kao moguće mjesto kritičke pedagogije u kojoj umjetnost nije isključivo sredstvo reprezentacije već i povezujuća sila sposobna mobilizirati ideje, otvoriti diskusiju i potaknuti djelovanje.

U četvrtak, 6. listopada, Andreja Kulunčić održat će radionicu angažirane umjetničke prakse od 10 do 14 sati u Galeriji Škola, a u petak, 7. listopada, u istom će prostoru Zdravko Popović i Bruna Nedoklan (grupa Direktna demokracija u školi) održati radionicu direktne demokracije za srednjoškolce, u 11 sati.

Izložba je otvorena do 27. listopada.


Povezano