Minuta šutnje

ponedjeljak, 20.10.2014. - subota, 08.11.2014.
minuta_sutnje_630

U utorak, 21. listopada, s početkom u 19 sati u Gliptoteci HAZU-a bit će predstavljen koautorski projekt pod nazivom Minuta šutnje video umjetnika iz Rijeke i Splita, Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića.

Projekt je nastajao u razdoblju od 2012 do 2013. snimanjem na terenu u brodogradilištima 3. maj i Brodosplitu i to kroz suradnju sa samim radnicima. Audio i video materijali s lokacija splitskog i riječkog brodogradilišta montirani su u više-kanalnu instalaciju koja je dosad predstavljena u Rijeci u Malom salonu, a poslije Splita bit će prezentirana i zagrebačkoj publici u Gliptoteci HAZU.

Iza aktualne ekonomsko političke teme zatvaranja brodogradilišta i kraja tradicije brodogradnje u Hrvatskoj, stoji društveno marginalizirani, intenzivan rad proizvodnje, stoga su kako objašnjavaju sami autori projekta, u prvom planu ovog rada upravo ljudi, njihovo kretanje, oblikovanje prostora, njihove radnje i geste. Namjera je usmjeriti pozornost na specifične vještine, individualne napore i radne procese koji sačinjavaju tradiciju, a ostaju previđeni u kontekstu šire javne polemike o sudbini brodogradnje u Hrvatskoj.

Izložbu čini složena audio video instalacija koja se sastoji od pet video kanala i osam audio kanala. “Dokumentarne elemente, što predstavljaju temelj video radova, umjetnici stilističke prevode bez izricanja vidljivih ideoloških opredjeljenja vezanih za razloge moguće propasti (brodogradnje), a bitne konceptualne dimenzije autorskog stava rješavaju upravo galerijskim postavom”, kako tvrdi Boris Greiner u katalogu izložbe. 

Riječima Branke Benčić “u Minuti šutnje narativnost nije linearna, već je fragmentno  i prostorno strukturirana, a petokanalnu instalaciju povezuje jedinstvena zvučna komponenta koja orkestrira cjelokupni ambijent u audiovizualni doživljaj. Posebna je pažnja ovdje usmjerena na suodnose slike i zvuka (…). Minuta šutnje proizlazi iz interesa autora za dva brodogradilišta koja im se nalaze u neposrednoj blizini, interes koji može služiti kao okvir za paradigmatičan primjer reflektiranja različitih socijalnih, gospodarskih odnosa, aktualnih stanja i trenutnih pozicija u Hrvatskoj”.

Izložba ostaje otvorena do 9. studenog.

Nadija Mustapić (Rijeka, 1976.) je video umjetnica čije prostorne video instalacije istražuju višedimenzionalne odnose između prikazivanja mjesta i njegove subjektivnosti. Izlagala je na preko 20 samostalnih i preko 40 skupnih izložbi i festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. Njena umjetnička praksa uključuje i kolaboracije te višegodišnje djelovanje u umjetničkom kolektivu The Moving Crew. Više puta nagrađivana je stipendijama i nagradama. 

Toni Meštrović (Split, 1973.) je video umjetnik koji najčešće djeluje u formi video i zvučnih instalacija. Neke od njegovih kontinuiranih preokupacija su asimilacija linearnog i cikličnog vremena, dokidanje naracije na koju smo navikli, te tema promjene. Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je više stipendija i nagrada. Živi i stvara u Rijeci i Kaštelima, a predaje u zvanju izvanrednog profesora na Odsjeku za film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.


Povezano