(Re)interpretacija trećemajskog nasljeđa

Interdisciplinarni projekt 3. Maj_Studija Zaborava istražuje sjećanja na riječki škver, a svojim prilozima u proces se mogu uključiti svi zainteresirani. 

pripremila:
Hana Sirovica
3maj FOTO: Tanja Kanazir

Pripremila: Hana Sirovica

Brodogradilište 3. maj, nazvano po danu oslobođenja Rijeke od nacističke okupacije, uskoro će obilježiti 75. godišnjicu djelovanja pod tim imenom. Važno mjesto koje u kulturnoj memoriji grada pripada 3. maju, nekada svijetlome primjeru industrijskog uspjeha, danas jednome od simbola posljedica privatizacije, tema je projekta koji je pokrenula vizualna umjetnica Jadranka Lacković.

3. Maj_Studija Zaborava pokrenut je početkom 2022. godine, a kroz njega Lacković istražuje i interpretira nasljeđe riječkog škvera različitim umjetničkim formama. Uz snažnu osobnu motivaciju – projekt je posvećen pokojnom ocu, trećemajskom radniku  umjetnica s timom analizira 3. maj iz šire društvene perspektive te poziva sve povezane s brodogradilištem na sudjelovanje. Projekt će rezultirati interdisciplinarnom i participativnom izložbom koja će biti održana povodom obilježavanja 75. godišnjice brodogradilišta. 

Svi zainteresirani za sudjelovanje svoje priče, fotografije i druge memorabilije mogu poslati putem maila.  

Uz Jadranku Lacković, idejnu začetnicu i pokretačicu projekta, projektni tim čine Kristina Pandža, kustosica i interpretatorica industrijske povijesti te materijalne i nematerijalne baštine; Ivona Ivković, multidisciplinarna i eksperimentalna umjetnica koji djeluje u području zvuka, slike, signala i svega onoga što nastaje njihovim ispreplitanjem koja posljednjih 10 godina djeluje kao basistica i VJica grupe ŽEN; Tanja Kanazir, fotografkinja i vizualna interpretatorica grada Rijeke i njenih priča, ljudi i arhitekture te kulturologinja i producentica Maja Ogrizović.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano