Lina Kovačević: Guerilla Gourmet

Split, Loggia
četvrtak, 21.09.2023. - petak, 13.10.2023.
Guerilla gourmet

Nakon ljetne stanke, HULU i Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata nastavljaju ovogodišnju suradnju na području suvremene umjetnosti projektom Guerilla Gourmet multimedijalne umjetnice Line Kovačević. Izložba se otvara u četvrtak, 21. rujna u 20:00 h u izložbenom prostoru Loggia, a može se pogledati do 13. listopada. U sklopu otvorenja izložbe, predviđen je i performans autorice. Kustosica izložbe je Olga Majcen Linn. Ulaz je slobodan.

”U umjetničkom se kontekstu gerilske akcije vežu uz street art, performans, aktivističku umjetnost, a podrazumijevaju nekonvencijalne, neautorizirane i ponekad uznemirujuće izvedbe. Gerilski performansi i umjetnički radovi često imaju i estetske karakteristike ad hoc pripreme i brze ulične izvedbe kojoj slijedi – bijeg. Kod umjetnice i dizajnerice Line Kovačević forma pobune je spekulativni dizajn, a akcije koje izvodi u javnom prostoru upotpunjene su objektima – elaboriranim predmetima želje koje je osmislila za tu svrhu, potpuno se odmičući od gerilske estetike. No još je zanimljiviji očekivani rezultat pobune – a to je ostvarivanje bliskosti”, iz predgovora Olge Majcen Linn.

Lina Kovačević radi u novim medijima, slikama i objektima. Rođena je u Zagrebu, diplomirala je na Studiju dizajna u Zagrebu i magistrirala na Central St. Martins School of Art and Design u Londonu. Izlagala je na domaćim i međunarodnim izložbama poput Milan Triennale, Paris Design Week, London Design Week , a kao veejay nastupala je na festivalima poput Club Transmediale, Berlin i Contact Europe, Beč. Njen rad je često opisivan kao subverzivan, kritičan, ali i duhovit, s poetskom crtom na individualnoj i kolektivnoj razini.

Paralelno internacionalno nagrađivanom grafičkom dizajnu, radila je web instalacije poput Edit this banner, robotičke instalacije Raymond robot designer te instalaciju Set za online romantičnu večeru koji je poklonjen od strane hrvatske ministrice kulture francuskoj ministrici kulture povodom izložbe Croatie La Voici u Parizu. Izlagala je na domaćim i međunarodnim izložbama, a kao veejay nastupala je na festivalima poput Club Transmediale, Berlin; Contact Europe, Beč; Steirische Herbst i ExitSpace, Graz; Muzički bijenale Zagreb, UrbanFestival Zagreb i drugi. Za svoj rad dobila je nagrade poput ID Annual Design Review, Art Directors Club, Magdalena, Red Dot, te nagradu Young Guns NY.


Povezano