Likovi moje stvarnosti

Zagreb, Galerija na katu
četvrtak, 01.06.2023. - četvrtak, 29.06.2023.

U četvrtak, 1. lipnja u 19 sati u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba Likovi moje stvarnosti. Pogled je to u novu srbijansku skulpturu kroz rad Andree Dramićanin i Miće Stajčića.

Iz najave: “Andrea Dramićanin (1990) i Mića Stajčić (1977) predstavljeni su radovima koji u svojoj figuralnoj, antropomorfnoj formi predstavljaju noviju srbijansku figuraliku. Radi se o dva različita pristupa koji kontekst iz kojega uzimaju nadahnuće definiraju kao prostor ‘političke borbe’. Likovi popularne kulture što ih oba autora uzimaju za svoj nježno proživljeni alter ego utjelovljuju tako ideju intimnog eskapizma ili komentara na opću društvenu zbilju Srbije.

Kod Dramićaninove smo svjedoci estetizacije ambicije utonule u san i umorne od očekivanja i zadaća koje je ostavila za sobom, dok kod Stajčića vidimo jasnu političku potku o vezi stupova društva prikazanu posredno kroz likove popularne kulture na kojoj počivaju sva postsocijalistička društva. Autorski su to komentari ili spomenici eskapističkim formatima što ih autori razvijaju već godinama i kroz njih progovaraju o sredini u kojoj žive i rade, koristeći sebi bliske i značenjima definirane likove. Ta suprotnost krajnje intimističkog, nježnog prikaza djevojke utonule u san, i izravnog, vrištećeg, ledeno humornog ogleda o regionalnoj političkoj situaciji, kao da govori o načinu na koji se svaki građanin bilo koje države, bio on umjetnik ili ne, može suočiti sa stvarnošću.

U ovom kratkom pogledu prezentiramo i nudimo našoj publici dvije opcije: bijeg od stvarnosti u san, ili preuveličavanje te iste stvarnosti kroz pomno odabrane likove iz dječjeg univerzuma smještene u jednoj tako ‘domaćoj’ koreografiji odnosa Crkve i Države.”


Povezano