Konstrukcija života

srijeda, 19.12.2012. - petak, 25.01.2013.
s_tobom_u_solidarnosti_630

S tobom u solidarnosti bavi se poviješću i budućnošću anarhizma, a temelji se na arhivi pisama nizozemskog anarhista Karla Maxa Kreugera (1946.-1999.), koja je danas pohranjena u Međunarodnom institutu za društvenu povijest (IISH) u Amsterdamu. Kreuger je održavao opsežnu korespondenciju s oko 400 kolega anarhista iz cijelog svijeta. Proučavanjem pisama koja je razmijenio s njih 60 – istraživanjem njihovih privatnih i političkih opservacija i analizom rukopisa – te uz pomoć glumaca odgovarajuće dobi i nacionalnosti, Nicoline van Harskamp konstruira njihove životne priče počevši od datuma posljednjeg pisma. U potpuno insceniranom susretu korespondenata, ona sugerira što bi se dogodilo da se danas sretnu. Rad sadrži bilješke i citate koje je umjetnica izdvojila iz više od 1000 pisama, video dokumentaciju pojedinačnih radnih sesija s glumcima i video snimku susreta.

Radovi Nicoline van Harskamp (Nizozemska, 1975.) bave se funkcijom i moći izgovorene riječi te njenom sposobnošću da utječe na percepciju i oblikuje mišljenje – procesima koji imaju važnu ulogu u politici. Kontinuirani projekt S tobom u solidarnosti do sada je predstavljen u svojim različitim fazama u galeriji D+T Project u Bruxellesu, galeriji Hillary Crisp u Londonu, MUAC-u u Meksiku, Frankfurter Kunstvereinu i na Manifesti 9 u Genku, Šangajskom bijenalu, festivalu Steirischer Herbst u Grazu i u Extra Cityju u Antwerpu. Izlagala je između ostalog na bijenalu Newtopia u Mechelenu, bijenalu Performa 11 u New Yorku, zakladi Kadist u Parizu, SMBA-u u Amsterdamu i Van Abbemuseumu u Eindhovenu te nastupila je uživo u centru Witte de With u Rotterdamu, New Museumu u New Yorku, Stedelijk Museumu u Amsterdamu, zakladi Serralves u Portu i Kaaitheateru u Bruxellesu. Boravila je na umjetničkoj rezidenciji u centru Platform Garanti u Istanbulu, na Rijsakademie u Amsterdamu i IASPIS-u u Švedskoj. Dobitnica je nagrade Dutch Prix de Rome 2009. Živi i radi u Amsterdamu, gdje predaje na Odsjeku za likovne umjetnosti na Institutu Sandberg.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 20. prosinca, u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 26. siječnja 2013

Produkcija dijela projekta nastala je u suradnji s Institutom za trajanje, mjesto, i varijable (DeLVe), i uz podršku rezidencijalnog programa provedenog u suradnji POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade i Muzeja suvremene umjetnosti

 


Povezano