Jelena Kovačev i Jelena Petric: Pod smokvom

Zagreb, Galerija AŽ
subota, 20.05.2023.

Atelijer živi!, program lokalnih rezidencijalnih boravaka za umjetnike_ice iz Zagreba bez stalnog radnog prostora, došao je već do svog jubilarnog, 5. izdanja, u kojem su na poziv Savjeta Galerije AŽ zajednički sudjelovale mlade umjetnice Jelena Kovačev i Jelena Petric. Nakon nešto više od mjesec dana provedenih u Galeriji AŽ, one će u subotu, 20. svibnja u 20 sati predstaviti svoj novi rad nastao u duhu privremene site-specific skulpture.

Središnji motiv njihova rada je smokva čija simbolika u umjetničkom svijetu, posebno u tradiciji Mediterana, seže još u vrijeme prije nove ere. U kontekstu Žitnjaka, smokva služi kao jedan od ključnih dijelova scenografije unutarnjeg dvorišta ili atrija Atelijera, a posadio ju je Šime Vulas nedugo nakon ulaska umjetnica i umjetnika u zgradu, davne 2003.

Jelena Kovačev i Jelena Petric pod istu tu smokvu smještaju svoj novi i zajednički umjetnički rad, čije je središnje obilježje temporalnost. Naime, one su svoj rad realizirale tragom elemenata kazališnih scenografija koje potonja za potrebe predstava Boom! Teatra povremeno izrađuje od industrijskog šećera.

Kako stoji u opisu rada, “na prvi pogled, grupa skulptura Kovačev i Petric odražava različite predmete koji su uobičajeni u atrijskom eksterijeru, prostoru namijenjenom svakodnevnom vježbanju dokolice. To su stol i boce, neizostavna sredstva dokoličarenja. […] Poput samog stanja dokolice pod smokvom u atriju, to je sudbina i njezine umjetničke inscenacije — obje nestaju čim nastupi “loše vrijeme”, a zapravo, posrijedi je jasna poetska metafora o neprekidnosti prirodnih promjena, uslijed kojih trošenje materijala, cjeline, pojavnosti…”

Jelena Kovačev je diplomirala 2020. na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer: kiparstvo, u klasi izv.prof.art. Vlaste Žanić. Tijekom studija je radila na dva scenografska projekta koji su nagrađeni Rektorovom nagradom: operi Agrippina (2016.) i dječjoj operi Brundibár (2017.). Nastavlja raditi na scenografskim poslovima u sklopu programa udruge Boom! Teatar. Dosad je sudjelovala i na više skupnih izložbi: 35. Salon mladih (Dom HDLU Zagreb, 2020.); Umjetnost je sumnja (LEXART Skladište, Zagreb 2020.); Matrice: Prostor slobode (Galerija SC, Zagreb 2019.) i drugima. Samostalne je izložbe imala u pop-up galeriji Garaža Kamba (2019.), te u Galeriji SC (2022.).

Jelena Petric je vizualna umjetnica iz Zagreba. Diplomirala je 2019. na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer: slikarstvo, u klasi red.prof.art. Ante Rašića. Bila je sudionica prve generacije WHW Akademije godine 2018./’19. Izlagala je na 54. Zagrebačkom salonu vizualnih umjetnosti (Dom HDLU Zagreb, 2019.), na kojem joj je dodijeljena Nagrada mladoj umjetnici, zahvaljujući čemu je krajem 2022. sudjelovala u rezidencijalnom programu Cité internationale des arts u Parizu. Uz suradnički tim, vodi samostalni multimedijalni projekt Kodirani prostori. Kao članica udruge Prirodno-umjetnički Kružok sudjeluje u realizaciji više projekata, među kojima se ističu Garaža Kamba i JAB — Jelsa Art Biennial. Godine 2023. s Bojanom Krištofićem je suvoditeljica programa Galerije Atelijera Žitnjak.


Povezano