Helen Anna Flanagan: Gozba

Zagreb, GMK
petak, 01.12.2023. - ponedjeljak, 18.12.2023.

U petak, 1. prosinca s početkom u 19 sati održat će se otvorenje izložbe Gozba/ The Feast multidisciplinarne umjetnice Helen Anne Flanagan u Galeriji Miroslav Kraljević.

Referirajući se na film Veliko žderanje (r. Marco Ferreri, 1973.), umjetnica preuzima satiričan pristup konzumerizmu i dekadenciji u suvremenom kontekstu. Flanagan se oslanja na raskošne prikaze obilja hrane na temelju kojih preuzima prostor Galerije Miroslav Kraljević i u njega postavlja stiliziran, podjednako upečatljiv banket, najavljuju organizatori.

“Okosnicu izložbe čini rad ‘Geste tvari’ (2020.), apsurdna filmska meditacija o prekomjernoj potrošnji. No, nasuprot Ferrerijevim dobrostojećim izjelicama, Flanaganini su likovi ekscentrični melankolici — preopterećena konobarica, amaterski gastro kritičar, poetična gurmanka i promućurna vračara — koje zatječemo dok se u gluho doba noći u otužnom restoranu brze hrane goste ‘najbezličnijim, najgnjecavijim i najmasnijim jelima na jelovniku’. Ekspresivne kadrove njihova žvakanja, gutanja, mljackanja i srkanja prate zvučne crtice o proturječjima povezanima sa suvremenom kulturom prehrane. Ona sežu od prekomjernog prejedanja i ekstremnih dijeta, preko elitističkog svijeta fine dininga i populističkih koncepata poput ‘jedi koliko možeš’, pa sve do nesrazmjera između očekivane servilnosti i pretežno loših uvjeta rada u ugostiteljstvu” stoji u najavnom tekstu izložbe.

Više detalja možete pronaći ovdje.


Povezano