Ekonomija, ekologija i arheologija medija

srijeda, 12.04.2017. - četvrtak, 04.05.2017.
COSIC_630

Pokret net.art rođen je daleke 1994. godine, dok je internet još bio novotarija s kojom se većina ljudi tek počela hvatati u koštac. Smatra se da je široko rašireni pojam skovao upravo Vuk Ćosić, kao oznaku za oblik digitalne umjetnosti koja umjesto tradicionalnih galerijskih i muzejskih sustava odabire internet za mjesto proživljavanja estetskih iskustava.

Izložba obuhvaća seriju radova Official History of net.art koja sadrži čuvene projekte History of Art for the Airports, Net.art Classics, ASCII History of Art for Blind, Compressed History of Film i – možda najpoznatije Ćosićevo djelo – ASCII History of Moving Images. Pored navedenih radova koji su rađeni primarno za internetski prostor, izložba predstavlja i dva Ćosićeva galerijska rada – History of Arts for the Intelligence Community i Very Deep ASCII.

Uporabom ASCII kodova i low-tech estetike, Ćosić se u svojim radovima bavi ekonomijom, ekologijom i arheologijom medija, sjecištima teksta i kompjuterskog koda, te fluidnom prirodom i beskonačnom prilagodbom digitalnog svijeta. Lokalnoj publici poznat kao autor komunikacijske strategije i član tima Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020, Vuk Ćosić je i uspješni web strateg koji je vodio timove ključnih projekata slovenskog online prostora koji su uključivali vladu, korporacije, civilnu scenu i kulturu. 

Suosnivač je Ljubljanskog Digital Medialaba (Ljudmila), Nettime-a i konzultantske tvrtke Case Sensitive. Kao pionir internetske umjetnosti izlagao je između ostalog na Venecijanskom i Havanskom Bijenalu, Digital Artlabu u Tel Avivu, Manifesti u Zurichu i Ars Electronici u Linzu, u londonskom Institutu za suvremenu umjetnost, pariškom Centru Georges Pompidou (Beaubourg) i ciriškom Cabaret Voltaireu, u galerijama Whitechappel u Londonu, ICC u Tokiju i Postmasters u New Yorku itd. Održao je predavanja na festivalima, umjetničkim školama i sveučilištima diljem svijeta, a njegov je umjetnički rad predmet brojnih preddiplomskih, diplomskih i postdiplomskih radova, kao i značajnih publikacija na temu novih medija.

O Ćosiću su izvještavali brojni svjetski mediji kao što su NY Times, Liberation, La Repubblica, Guardian, Financial Times, Cahiers du Cinema, Artforum, Newsweek, Wired, Haaretz, ORF, CNN, BBC, itd.

Otvorenje izložbe zakazano je za četvrtak, 13. travnja, u 20 sati u Galeriji Filodrammatica, a možete ju pogledati do 5. svibnja.

 


Povezano