Traganje za neprežaljenom prošlosti

petak, 06.03.2015. - petak, 06.03.2015.
nostalgija_630

Nagrađivani čileanski redatelj Patricio Guzmán poznat po filmovima političke i socijalne problematike u Nostalgiji za svjetlom obrađuje temu kršenja ljudskih prava u doba diktature generala Augusta Pinocheta.

“Na 10 000 metara nadmorske visine na najsušem mjestu na Zemlji, u pustinji Atacami, sastaju se astronomi svih dijelova svijeta s namjerom otkrivanja novih zviježđa i galaksija. Dok jedni gledaju u nebesa, u moguću budućnost ljudskoga roda, drugi po pustinjskom pijesku traže izgubljene dijelove svoje neprežaljene prošlosti.

Zbog visoke temperature, Atacama čuva masovne grobnice s gotovo mumificiranim ostatcima žrtava čileanskog diktatorskog režima za kojima već dvadeset pet godina tragaju njihove obitelji. Kroz sjećanja ljudi kao i kroz prošlost cijeloga naroda, Guzmán nas vodi na prekrasan, dirljiv i gotovo meditativno lagan način”, stoji u najavi filma.

Film je dobitnik brojnih nagrada na međunarodnim filmskim festivalima od kojih treba izdvojiti Europsku filmsku nagradu i nagradu za najbolji dokumentarac na Sheffield IDFu. Nakon projekcije slijedi razgovor s filmskim kritičarem Večernjeg lista i Rolling Stone magazina Jankom Heidlom koji će moderirati Nebojša Slijepčević.

Projekcija će biti održana u subotu, 7. ožujka, u Dokukinu KIC, s početkom u 21 sat.


Povezano