Tjedan češkog filma

srijeda, 15.10.2014. - ponedjeljak, 20.10.2014.
pokvarenjaci_630

Program otvara film Alice Nellis Revival, glazbena komedija o četvorici starijih rokera čiji se bend Smoke raspao 1972. godine usprkos velikom uspjehu – no, dečki su se ponovno sastali i odlučili na pomalo komični revival. FIlm je uz brojne nominacije za nagradu Češki lav nagradila i publika Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary. Nastavak programa donosi krimi komediju Krásno, koja je naslov dobila prema jezeru pokraj grada Šumperka u kojem su našli utopljenu Michalovu majku. Michal i Adam, prijatelji iz djetinjstva, nakon dvadeset godina vraćaju se u svoj rodni grad. Michalova majka mrtva je već nekoliko godina, a njegov je otac umro na dan njegova povratka. Jedino što mu ostaje jest tuga i osjećaj da priča oko smrti njegove majke vuče još neke tragove. 

Drama Medeni mjesec odigrava se tijekom dva dana proslave vjenčanja. Tereza i Radim, dražestan su par mladenaca, iako su oboje već prošli kroz iskustvo braka iz kojeg vuku posljedice. No, odlučili su ponovo pokušati uvjereni da će ovaj put uspjeti. Svadba se slavi za sunčanoga dana u obiteljskom krugu na imanju nevjestinih roditelja koje je okruženo romantičnim krajolikom i čini se da je sve to jedan prekrasan početak zajedničkog života. Ipak, pristižu i nepozvani gosti… 

Obiteljska komedija Idemo na more prati 11-godišnjeg Tomáša koji želi postati filmaš a kako je upravo dobio kameru za rođendan odlučuje snimiti svoj prvi film. Kroz snimanje filma upoznajemo njegova oca, majku, baku i prijatelja Harisa, koji mu pomaže u njegovu filmskom projektu. Dečki se lijepo zabavljaju, ali u jednom trenutku shvate da kamera otkriva i stvari koje nisu ugodne poput istine o djevojčici u koju je Tomáš zaljubljen ili da njegov otac nije iskren. Dječak nastoji otkriti istinu, premda je se pomalo i boji.

Film Pokvarenjaci prati život dvojice braće. Miki je vrhunski neurokirurg, koji se vrti u začaranom krugu operacija, alkohola, ljubavnih avantura i nevjere. Njegov temperamentni brat Ricky upravo se vratio iz češke vojne misije u Afganistanu, vodi tešku borbu s dugovima i nastoji se vratiti u normalan život. U sudbinu se upleću i priče drugih likova, poput Mikijevog kolege liječnik i njegove žene, ali i Rickyjevog suborac iz Afganistana te dvojice prijatelja. 

Romantična drama Krila Božića odigrava se većinom u trgovačkom centru u kojem se isprepliću životi četvero prijatelja koji tamo rade. Jedan od njih je optičar Tomáš, doktor okulist koji voli slobodu i žene. Potom, tu je i lijepa Nina koja radi na pakiranju darova, provokativno se odijeva, drsko je otvorena, a njezin je kredo ne zaljubljivati se. Ráďa je najstariji dio četvorke, radi kao šef prodaje u supermarketu i živi u malom stanu s brojnom obitelji. Zajíc je glumac koji tek što je dovršio studij, uzalud obilazi audicije i zapravo malo tko zna kako se doista zove. Svi ga znaju po kostimu zeca koji djeci dijeli balone. Svaki od junaka ima svoje čežnje i snove, a Božić je vrijeme kada se ti snovi ostvaruju. 

Ciklus čeških filmova održava se u Art-kinu Croatia od 16. do 21. listopada, a detaljan program možete pronaći ovdje.


Povezano