Otvoreni dijalog

subota, 08.06.2013. -
open_dialogue_630

U nedjelju, 9. lipnja, u 19 sati u Dokukinu KIC, Ludruga će održati projekciju filma autora Daniela Macklera Otvoreni dijalog. Ludruga je film prevela na hrvatski jezik. Nakon projekcije organizirana je diskusija o modelu “psihijatrije u zajednici” s psihijatrom Milanom KošutomFilm Otvoreni dijalog s hrvatskim prijevodom možete kupiti nakon projekcije.

Od 2011. godine, Ludruga promiče otvaranje prostora za dijalog o psihičkoj raznolikosti, osnaživanje ljudi i zajednice stvaranjem “mreža uzajamne podrške jednakih” te edukaciju o novim vizijama zaštite i brige o psihičkoj raznolikosti.

Otvoreni dijalog govori o dalekom sjeveru Finske gdje se održava program koji trenutno dobiva najbolje rezultate na svijetu kod prvih psihotičnih epizoda – otprilike 85% pacijenata potpuno se oporavi, većinom bez uporabe antipsihotika. U dobu koktela lijekova i prisilnih hospitalizacija, metode ovih obiteljskih terapeuta revolucionarne su, ali i nevjerojatno jednostavne. Nalaze se s klijentima u krizi odmah i često svakodnevno, dok se krize ne riješe. Izbjegavaju hospitalizaciju i stigmu koja iz nje proizlazi, preferirajući sastajanje u domovima onih koji traže njihove usluge. I, što je možda najkontroverznije, izbjegavaju korištenje antipsihotika kad god je to moguće. Uz to, rade u grupama i u proces liječenja uključuju obitelji i društvene mreže onih koji traže njihovu pomoć, dok njihovi kliničari rade u timovima, a ne kao izolirani, usamljeni stručnjaci. Također, njihov čitav pristup cijeni glas svakoga u procesu, a ponajviše osobe koja je direktno u krizi. I konačno, njihove su usluge, a koje funkcioniraju unutar socijalnog sustava finske medicine, besplatne.Povezano