Zazivanje duhova queer ikona

utorak, 30.10.2018. - petak, 02.11.2018.
Joe_Black_F_Neil_Kendall_630 Joe Black, Foto: Neil Kendall

DRAGram, festival drag kulture i umjetnosti u organizaciji queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo, u Zagrebu se održava od 31. listopada do 3. studenog. Peto izdanje pod temom FreakShow obogatit će zagrebačku Halloweek ponudu s dva programa inspiriranim s Noći vještica. U kontekstu drag umjetnosti Halloween, i njegove popratne lokalne inačice diljem svijeta, mnoge performerice pamte kao jedno od najranijih osobnih iskustava u dragu. Prva konotacija na spomen ovog blagdana upravo je kostimiranje, odnosno prisvajanje identiteta koji nije urođen ili stečen. Radi toga Halloween stvara prostor da se jednom u godinu dana postane produkt vlastite mašte i slobode.

Vrata svoje kuće užasa House of Flamingo otvara 31. listopada u društveno-kulturnom centru Šesnaestica gdje se od 20 sati održava Slumber party. Radi se o interaktivnom programu u kojem će uživati svi željni pomaknutog sadržaja i alternative proslave Noći vještica: čitat će se natalne i tarot karte, gatati iz kave, baby pudera i raspalih umjetnih trepavica; a najhrabriji se mogu odvažiti i u zazivanju duhova queer ikona. Osim toga, održat će se i projekcija kultnog queer mjuzikla Rocky Horror Picture Show te skrivena ponoćna projekcija jednog od najstrašnijih gej filmskih ostvarenja svih vremena. Ulaz na program je besplatan.

Vrhunac queer svetkovine smrti i užasa je DRAGram Freakshow program, koji će 3. studenog u Klubu Močvara prezentirati kolaž izvedbi domaćih i inozemnih drag performerica. Od 22 sata HoF rezidenticama Spazam Orgazam, Roxanne, Colindi Evangelisti i Entity pridružuju se manchesterska senzacija Donna Trump i britanski kralj komične groteske Joe Black. Glazbenu potporu nakon izvedbenog dijela pruža DJ tandem Vektor + Neonski

Joe Black jedan je od renomiranih europskih performera mračnog kabarea a sebe opisuje kao nitkova vodvilja, drag klauna i direktora cirkusa otrovnog jezika. Line-upu se pridružuje po drugi put nakon svog prvog gostovanja 2015. kad je očarao zagrebačku publiku svojim teatralnim i komičnim kabareom. Nastupi Donne Trump, kao što i samo ime sugerira, provokativno koketiraju s društvenim, moralnim i političkim porukama. Naravno, uz znatno veću dozu glamura i campa nego što je to u stanju njen imenjak s političke scene.

Ulaznice za FreakShow pronađite u Octopus Piercing & Tattoo studiju (Gundulićeva 31) po pretprodajnoj cijeni od 50 kuna; odnosno na ulazu u klub Močvara na dan programa po 70 kuna. Dodatne informacije o programu potražite na Facebook eventu


Povezano