Pobješnjeli Ganz novi festival

srijeda, 12.10.2016. - subota, 15.10.2016.
Pobjesnjeli-Ganz_630 dizajn: Klara Rusan

Studentski centar, Zagreb, 13.-16. listopada

Prvi put u Hrvatskoj na Pobješnjelom Ganz novom festivalu, koji će se održati od 13. do 16. listopada u zagrebačkom Studentskom centru, istražite bijes kroz ples, pokret, glas i smijeh.

Ove godine ganz novo se seli s druge strane rampe, do Ganzove publike, koja će po prvi puta imati prilike gledati predstave etabliranih europskih i svjetskih autora poput Rabih Mrouéa i Erne Ómarsdóttir te dobiti društveno prihvatljiv okvir za izražavanje i kreativnu transformaciju ljutnje i bijesa – emocija koje su u našem društvu mahom potisnute i osuđivane. Ganz je instantno ljekovit festival jer pogađa direkt u glavu: preispituje smrtni grijeh, način na koji pričamo o svijetu, kako razmišljamo o ratu, što smatramo čudima, a pritom tjera strah od nepoznatog. 

Na Pobješnjelom Ganzu očekuje se dolazak 50 umjetnika iz 9 zemalja koji će u 4 dana festivala predstaviti aktualna kazališna zbivanja. Festival će u parku Zrinjevac otvoriti umjetnička instalacija In the shadow of the waves francuskog sound art dua Kristoff K.Roll, koji poziva sve građane da sudjeluju u stvaranju zvučne biblioteke spavajućeg svijeta: “Priča iz sna evocira moguće svjetove, noć, tihe sate, drugi svijet koji nastanjujemo kao spavači. Zabilježite vaša sjećanja na snove, govoreći u naš mikrofon!”

Nakon tri tjedna intenzivne radionice, María Jerez, Eva Badanjak, Matea Bilosnić, Sara Ercegović, Ivan Penović, Martina Zelenika i Cuqui Jerez otvorit će vrata svog Kabineta slasnih čuda. Ove autorice i autori različitih umjetničkih disciplina upravo će njihovim „miješanjem“ stvoriti prostor tog čudnog kabineta koji svojom vizualnom estetikom podsjeća na lunapark umjetničkih poetika i doživljaja stvarnosti. Španjolska umjetnica María Jerez poziva i na predstavu Blob, ultimativni nedefinirani entitet koji je sve i ništa, koji te pušta da postaneš što želiš, suočavajući te s tvojim najdubljim snovima, najmračnijim strahovima, tvojim najvećim željama.

#BuildingConversationZAGREB2016 projekt je kazališne umjetnice Lotte van den Berg i vizualnog umjetnika Daana ‘t Sasa koji nudi mogućnost istraživanja načina na koji naš govor stvara svijet u kojem živimo. Nizozemski umjetnici inspirirani praksama Aboridžina, Occupy pokretom i pripadnicima Prvih naroda iz Great Lake Districta u Kanadi, teorijom filozofa/kinja poput Bruna Latoura, Davida Bohma i Chantal Mouffe, stvorili su program razgovora koji se na razne načine fokusira na naše zamišljanje budućnosti. Možemo li zamisliti alternativni svijet zajedno?

Nakon njujorške Mome i Walker Art Centra, u Zagreb po prvi put dolazi etablirani libanonski umjetnik Rabih Mroué s predstavom Riding on Cloud, koji nas kroz potresnu priču jednog čovjeka u libanonskom građanskom ratu tjera na promišljanje same ideje rata. Njegov video rad Pixelated revolution kroz snimke Sirijskog rata razotkriva diktatorsku vladu imidža, pozivajući nas da pogledom kroz dvije leće kroz koje se nišani dva čovjeka (onoga iza snajpera i drugoga iza kamere) otkrijemo ne ono što ta slika prikazuje već ono što skriva.

Za postizanje maksimalnog učinka, važna je i odgovarajuća koncentracija dobre glazbe. Publiku će liječiti DJ Nenad Kovačić, DJ osobna! i DJ Miro Župa. Posljednjeg dana festivala tu je Live band Karaoke koji će svojim izvedbama popularnih pjesama potaknuti i ohrabriti glasnice jer, kako tvrde finski znanstvenici, „glazba i pjevanje imaju pozitivan učinak na kognitivne i emocionalne sposobnosti te pridonose boljem raspoloženju“. Također, glasnice će se moći potpuno razraditi u Black Yoga Screaming komori. Dvije takve izolirane komore tijekom festivala bit će pozicionirane u Teatru &TD i u predvorju Menze u Savskoj 25. U njih će posjetitelji moći ući sami ili u društvu te izvrištati svoje nezadovoljstvo ili zadovoljstvo, a da ih pritom nitko ne čuje.

Ganz nove besplatne ulaznice mogu se preuzeti na dan izvedbi pojedine predstave i programa na blagajni Teatra &TD, Savska cesta 25, od 11 sati sve do početka predstave, po principu tko prvi, njegova ulaznica. Za instant ljekovite ple­snjake, koncert i instalacije nije potrebno preuzeti ulaznicu – samo se pojavite!

Više o svim programima potražite na službenoj i Facebook stranici.


Povezano