Odlazak mladih u bolju budućnost

subota, 10.11.2018. - subota, 17.11.2018.
retablo_630

Retablo

16. Zagreb film festival, 11. – 18. studenog

Od 11. do 18. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijskoj sceni, dvorani Müller kina Europa, Narodnom sveučilištu Dubrava i Kulturnom centru Travno održava se 16. Zagreb film festival, a od 15. do 18. studenog izbor filmova sa ZFF-a stiže u još 15 hrvatskih gradova i dva dječja sela – SOS Dječje sel Ladimirevci i SOS Dječje selo Lekenik. Osim toga, odabrani naslovi glavnog programa i programa za najmlađe Bibijada stižu i u zagrebačke kvartove Dubrava i Travno.

Glavni program 16. ZFF-a predstavlja 12 novih autora i njihove prve ili druge filmove, a njih 11 natječe se za glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica. Filmovi sa svih strana svijeta, od Italije i Islanda do Tajlanda i Perua, jezikom filma kroz osobne priče progovaraju o vrućim temama – svjetskoj izbjegličkoj krizi, regrutima ISIS-a, silovanju, položaju žena u društvu i odlasku mladih u bolju budućnost.

Radnja filma Dragi sine tuniškog redatelja Mohameda Ben Attie prati agoniju jednog oca, sasvim prosječnog urbanog Tunižanina nakon što mu se sin, student pridruži redovima ISIS-a. Divljina, debitantsko ostvarenje američkog indie glumca Paula Danoa istovremeno film odrastanja i feministički film, donosi priču o razvodu braka iz perspektive 14-godišnjaka. U ovoj inteligentnoj i suptilnoj drami o rastakanju američkog sna 1960-ih Dano sjajno režira najbolje glumce svoje generacije (Carey Mulligan i Jake Gyllenhaal).

Junakinja dirljive brazilske drame Voljeni u režiji Gustava Pizzija suočava se sa “sindromom praznog gnijezda” nakon što joj najstariji sin najavi odlazak na drugi kontinent, dok se Sve je dobro, diplomski film njemačke redateljice Eve Trobisch, bavi čestim problemom neprijavljivanja silovanja. Protagonistica, iako snažna žena, odlučuje se na šutnju sve dok posljedice te njene odluke ne postanu neizdržive. U uvrnutoj islandskoj akcijskoj komediji Halla ide u rat  Benedikta Erlingssona, junakinja mora odabrati između ekoterorizma i majčinstva.

Dva vizualno raskošna filma stižu iz peruanske i tajlandske kinematografije. Retablo gledatelje vodi u religioznu seosku zajednicu u Andama, a prati oca i sina čiji se odnos komplicira nakon šokantnog obrata u stilu Planine BrokebackManta Ray u režiji Phuttiphonga Aroonphenga slojevita je priča s motivom krađe identiteta koja ukazuje na sudbinu Rohindža, jedne od najprogonjenijih etničkih manjina na svijetu. 

ZFF ni ove godine neće proteći bez dugoočekivanih premijera hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija. Nastavak međunarodne karijere Tihane Lazović pozdravljamo u filmu Kao da je moj sin talijanske redateljice Costanze Quatriglio, temeljen na istinitim događajima. Sam samcat  Bobe Jelčića film je o ocu (Rakan Rushaidat) koji zbog želje da viđa kćer završava u labirintu hrvatske socijalne službe, a Teret Ognjena Glavonića u priči o vozaču kamiona koji prevozi tajanstveni teret progovara o zataškavanju ratnih zločina u Srbiji za vrijeme Miloševićeva režima. Scenarij se temelji na istinitoj priči, a razvijan je 2013. godine na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij

U glavni program uvrštene su i dvije romantične komedije: Stari momci s Alexom Lawtherom svidjet će se ljubiteljima poetike Wesa Andersona, a u filmu Sidro i nada  Carlosa Marquesa-Marceta koji se prikazuje izvan konkurencije gledamo Oonu i Geraldinu Chaplin.

Kratkometražni natjecateljski program donosi 10 filmova, a među njima je debitantski film Dah sarajevskog glumca Ermina Brava. Među deset filmova koji se natječu za Zlatna kolica i u nacionalnom natjecateljskom programu Kockice gledamo Trešnje, novi film naše istaknute montažerke i redateljice Dubravke Turić i debitantski film Leona Lučeva Malo se sjećam toga dana.

Osim u Glavnom programu ZFF-a nagrade se dodjeljuju u natjecateljskim programima PLUS i Ponovno s nama, a uz stalne i popularne programe Velikih 5, Dani LUX filma, Moj prvi film i Bibijada, ove godine ZFF predstavlja dva nova. Kino u kinu posveta je čarobnom ritualu zajedničkog gledanja filmova, a navest će gledatelje da se zapitaju što je film bez kinodvorane i što je festival bez zajednice koja dijeli filmske trenutke, dok Tajkuni: Jučer, danas, sutra donosi filmske priče o bogatim moćnicima i novopečenim bogatašima.

Uz filmski program, Zagreb Film Festival čine i programi edukacije profesionalaca, mladih filmaša, ali i svih zainteresiranih kroz poseban program Industrija sačinjen od brojnih radionica i predavanja na kojima se otkrivaju tajne zanata filmske proizvodnje. Ove jeseni u toj ulozi 16. ZFF dočekuje zvučna imena europske filmske industrije među kojima se ističe Marianne Slot, producentica većine filmova Larsa von Triera i filmašica s više od 25 godina staža i sudjelovanja na mnogim međunarodnim produkcijama. Ova francuska producentica danskih korijena predavanje će održati u petak, 16. studenog u 17 sati nakon čega će biti prikazan film u njezinoj produkciji, Nježna žena (2017.) redatelja Sergeija Loznitse.

U ponedjeljak, 12. i utorak, 13. studenog od 16.30 do 20 sati održat će se VR radionica za mlade Virtualni Alep organizirana u suradnji s udrugom Are You Syrious, a tijekom koje će se sudionici (10+) upoznati s inspirativnom vizijom 14-godišnjeg Mohameda Kteiša koji je na uništenje svog rodnog grada Alepa odgovorio kreiranjem makete grada koji su VR stručnjaci pretočili u virtualnu stvarnost. Sudionici će slijediti njegov primjer i “rekonstruirati” Zagreb papirnatim maketama. Voditelji radionice (Alex Pearson, kreativni producent i Andy Overton, 3D animator i kreativni tehnolog) zatim će makete prebaciti u digitalni oblik i stvoriti njegovu verziju u virtualnoj stvarnosti. Jedinstvenu priliku za sudjelovanjem imaju svi uz jedini uvjet poznavanja engleskog jezika. Prijave za dvodnevnu radionicu su otvorene i traju do popunjenja mjesta, a šalju se na mail adresu.

Program i raspored projekcija Zagreb Film Festivala dostupan je na službenoj festivalskoj stranici, a ulaznice se, osim na festivalskoj blagajni u kinu Europa, mogu kupiti i online


Povezano