Festival mediteranskog filma Split

Split, više lokacija
četvrtak, 13.06.2024. - subota, 22.06.2024.
FOTO: FMFS

Festival mediteranskog filma Split otvara se 13. lipnja svjetskom premijerom filma Sola scenaristice i redateljice Lane Barić. U filmu koji prati povratak glavne junakinje na rodni otok glume Marija Škaričić, Ivana Roščić, Snježana Sinovčić i Goran Marković.

Nakon osvajanja Zlatne palme, povijesnog uspjeha za hrvatsku kinematografiju, film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića svoju hrvatsku premijeru imat će 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice. Domaću premijeru imat će i slovensko-hrvatska koprodukcija More među nama redatelja Luna Sevnika, u kojem glume Leon Lučev i Bruno Mihanović, a dobitnik je nagrade žirija mladih na filmskom festivalu u Trstu. Splitsku publiku zasigurno će privući i animirani film Žarko, razmazit ćeš dite! splitskih animatora Veljka i Milivoja Popovića, koji je nastao prema popularnoj knjizi U malu je uša đava Tisje Kljaković Braić.

Najveća novost ovogodišnjeg FMFS-a jest da je natjecateljski program kratkometražnih filmova Ješke postao međunarodni. Stoga će u prekrasnom ambijentu Tvrđave Gripe i Ljetnog kina Bačvice biti prikazani zanimljivi mediteranski kratkiši poput Kratkog putovanja albanskog redatelja Erenika Beqirija koji je za njega nagrađen u Veneciji, Autocesta slomljenog srca grčkog redatelja Nikosa Kyritsisa te Mussol Juanja Giméneza, španjolskog redatelja s nominacijom za Oscara. Od ove godine filmovi iz Ješki natječu se i za najvišu novčanu nagradu za kratkometražni film u regiju, u iznosu od 3.000 eura.

Tijekom 17. FMFS-a na četiri lokacije u šest programa prikazat će se preko 100 filmova, a ulaznice se mogu nabaviti online i na blagajni Ljetnog kina Bačvice.

Više informacija o ostatku programa možete pronaći na ovoj poveznici.


Povezano