Moramo razgovarati

srijeda, 02.03.2011. - srijeda, 02.03.2011.
Tanja Mravak_500

U organizaciji Algoritma i udruge Katapul u riječkoj Molekuli će u četvrtak, 3. ožujka u 20 sati biti predstavljenja knjiga Moramo razgovarati koju će pored autorice Tanje Mravak predstaviti i ovogodišnja dobitnica nagrade Prozak Tea Tulić te urednik Kruno Lokotar.

Moramo razgovarati donosi dvadesetak priča koje pokazuju bogato autoričino spisateljsko i životno iskustvo. Većina priča prikazuje široku skalu nesporazuma u svakodnevnom životu, uglavnom onih niskog intenziteta koji s vremenom i trajanjem eskaliraju i dovode do pogubnog završetka. U ovim pričama uzrok svim nesporazumima su ljudi, njihovi karakteri koji su često razlog hladnih i otuđenih odnosa. Dramska snaga se ostvaruje dijalozima i karakterima likova. No, premda su dijalozi nosivi element ovih priča, puno važnije od njih su šutnje i rasjedi u razgovoru, mimoilaženja govornika i tišina. Autorica suptilno progovara i o patrijarhatu, o ženama koje muškarci tuku pijetlovima, maltretiraju ih čak i iz bolnice, ali i o muškarcima koji kuhaju kavu “u rukavicama” te na WC idu baletanski i na prstima, da ne probude svoje mrzovoljne žene.

Tanja Mravak rođena je 1974. godine u  Sinju. Svojim je kratkim pričama osvojila prvu nagradu na natječaju Ekran priče 2005, drugu na Pričiginu 2010. i iste godine nagradu Prozak časopisa Zarez i izdavačke kuće Algoritam. Priče su joj uvrštene među Najbolje hrvatske priče 2005. u izboru Jagne Pogačnik i 2006. u izboru Miljenka Jergovića. Također ih je objavljivala i u časopisima Morsko prase, Zarez, Tema i The Split Mind.

Nakon Olje Savičević Ivančević (Nasmijati psa), Marijane Ogreste (Koliko košta gram), Sonje Gašperov (Cyber ZOO), Antonije Novaković (rukopis još u pripremi), Tanje Mravak (Moramo razgovarati) šesta dobitnica nagrade Prozak za godinu 2010. je Tea Tulić s rukopisom romana radnog naslova Soba za rakove kojoj će Tanja Mravak u sklopu promocije u Rijeci simbolično predati „krunu“.

Nagradu Na vrh jezika za godinu 2010. je, nakon Marka Pogačara (Pijavice nad Santa Cruzom), Ljube Lozančić (Slavlje na pučini), Kristine Kegljen (Ne poklanjaj srce divljim stvorovima), Sandre Obradović (Jastučić za igle) dobio Marijo Glavaš.

Od ove godine nagrade Prozak i Na vrh jezika, osim objavljivanja knjige u izdanju Algoritma uključuju i poklon – paket knjiga Algoritma te godišnju pretplatu na Quorum, 15 dana, Temu i Zarez.

O nagradama je, kao i zadnjih pet godina, odlučivao žiri u sastavu: Olja Savčević Ivančević, Marko Pogačar i Kruno Lokotar.


Povezano