Vizualne refleksije reparativnih fokusa

Ilustratorica i dizajnerica Maja Maar fokuse seminara „Reparative explorations“ i njihov kontekst uobličila je u seriju ilustriranih osvrta.

pripremio:
Kulturpunkt

Početak projekta Testing Ground Kurziva, Maske i Krytyke Polityczne obilježava prva faza eksperimentalnog istraživačkog procesa kroz koji se razvijaju reparativne metode – kreativni oblici istraživanja koji kroz sintezu teorijskih/znanstvenih i umjetničkih/kulturnih alata ispituju i nadograđuju potencijal kulture za društveni oporavak.

Travanjski seminar Reparative Explorations, kroz seriju online razgovora posredovao je   uvodne ideje i prijedloge procesa istraživačkih timova otvarajući polje za raspravu o potencijalima različitih eksperimentalnih istraživačkih metodologija.

Razgovorima je prisustvovala ilustratorica i dizajnerica Maja Maar koja je fokuse razgovora i njihov kontekst uobličila u seriju ilustriranih osvrta koje donosimo uz emisije audio podcasta uobličenog na temelju seminara.

The Pursuit of Joy 4. travnja otvorio je pitanja mogućnosti užitka i radosti kao okidača u istraživačkim procesima. U razgovoru su sudjelovale istraživačice Una Bauer, Klara Otorepeci Ola Knychalska, a program je moderirala urednica, istraživačica i kulturna radnica Hana Sirovica.

Vizual: Maja Maar

More-than-human potentials 11. travnja bila je posvećena pristupima koji dovode u pitanje uvriježene hijerarhije između vrsta i pojava na Zemlji. U razgovoru su sudjelovale biologinja i umjetnica Krysia Jedrzejewska-Szmek, vizualna umjetnica i istraživačica Ana Kuzmanić i dramaturginja i umjetnička istraživačica Tery Žeželj. Program je moderirala stručnjakinja za obrazovanje i umjetnica s fokusom na klimatska pitanja Olga Roszkowska.

Vizual: Maja Maar

U fokusu razgovora Feminist Pathways 18. travnja bili su načini rada u našim istraživačkim i umjetničkim praksama pri čemu se “feminističko” doživljava kao tip osviještenosti kakva nam omogućuje da vidimo probleme normativnih načina rada, kao i drugih društvenih situacija čiji je glavni cilj (re)produktivnost. U razgovoru su sudjelovale istraživačice, umjetnice i kulturne radnice Tjaša Črnigoj, Nina Gojić i Pola Salicka, a moderirala ga je urednica i kulturna radnica Pia Brezavšček.

Vizual: Maja Maar

Objavljeno
Objavljeno

Povezano