Suradnjom do tiskarske radnje

Novootvoreni prostor nezavisne tiskare Smak Press funkcionira kao točka povezivanja vizualnih umjetnika_ca neformalnim pop-up izložbama, dnevnim manifestacijama i nadolazećim radionicama.

FOTO: Smak Press, Instagram

Formalno najprije kroz kolektiv Sito(s)tisak, od 2016. godine u prostoru Info knjižnice Pippilotta u organizaciji AKC Attack i pod vodstvom cirkuskog umjetnika i sitoštampara Nikole Mijatovića, održava se radionica siotiska koja upoznaje polaznike_ce s osnovama ove tiskarske tehnike. Na jednoj od takvih radionica sudjelovalo je četvero umjetnika – Vedran Štimac, Ana Dumančić, Filip Pilj i Marin Remić koji danas čine nezavisni izdavački kolektiv Smak Press.

Ideja o pokretanju vlastite nezavisne tiskare nije došla odjednom, kako nam pojašnjava Ana Dumančić, već je ovaj prijateljski trio o štampariji i radioni počeo sanjati prije tri godine: “Prve otiske radili smo 2016. godine u Sito(s)tisku u Medici gdje nas je Nikola Mijatović Bangavi naučio sve osnove i ustupio nam svoju radionicu za tiskanje majica zahvaljujući kojoj smo financirali prve izložbe. Prvi stari Riso printer 2020. smo dovukli doma iz Srbije, radio je nekoliko tjedana i pokvario se usred printanja programske knjižice Cirkobalkane, no uspjeli smo nabaviti novi i tada se rodio Smak Press. Da Smak Press može biti i neka šira priča, shvatili smo prije dvije godine u prvom posjetu Matrijaršiji u Beogradu čiji su nas program i praksa oduševili i poželjeli smo nešto slično pokrenuti u Zagrebu.”

FOTO: Smak Press, Instagram

Prostor Smak Pressa otvoren je cjelodnevnom manifestacijom koja se 21. listopada odvila u dvorištu prostora u dnu haustora Ilice 73, koji je prije prenamjene bio napuštena autopraona. “Tiskara je jedna od garaža u nizu koje smo prenamijenili u prostore za rad, izlaganje i druženje”, kaže Dumančić te dodaje da  djeluju samostalno ili u kombinaciji s kolektivom Klet koji u susjednom višenamjenskom prostoru organizira buvljake, izložbe i slične događaje. 

U susjednom prostoru, Kleti, tako su već održane neke od skupnih i prodajnih izložbi, poput Hoćeš plakat?! 2021. godine na kojoj je sudjelovao velik broj umjetnika_ca, među kojima je i Apolonija Lučić (Ponči Huljić), čija je pop-up izložba održana na otvorenju Smak Pressa. Oba prostora njeguju neformalan i neopterećen pristup izlaganju radova uz druženje, prisustvo autora_ica i glazbu, poput koncerta prijateljskog benda Pseća Plaža koji se održao na dan otvorenja tiskare.

Osim aktivacije prostora putem jednodnevnih manifestacija, Smak Press kolektiv sudjeluje na izložbama i festivalima van Zagreba, poput nadolazeće radionice Print zine u Kasarni gdje će Marin Remić održati predavanje i uz sudjelovanje polaznika_ca izraditi zine koji će se printati u riso tehnici. Narednu godinu kolektiv ima u planu održati sito i riso radionice, a u međuvremenu pripremaju jednodnevnu izložbu gostujućih umjetnika_ca iz regije, nova izdanja fanzine, artist bookova i stripova. Nadolazeća izložba u subotu, 9. prosinca predstavit će radove umjetnice i ilustratorice Rine Barbarić, koja je također ranije izlagala u Kleti, uz popratni sajam radova lokalnih umjetnika_ca.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano