Kultura i umjetnost zaslužuju jednaku pažnju

Niz strukovnih udruga i kulturnih radnika uputili su otvoreno pismo upozorenja na nezahvalnu situaciju u kojoj se nalaze samostalni umjetnici, a stigao je i odgovor Ministarstva kulture.

Flex, r

Flex, r. Ivan Penović / FOTO: Karla Jurić

Piše: Hana Sirovica

“U ovim teškim vremenima epidemije i situaciji izuzetno otežanih mogućnosti djelovanja u kulturi i umjetnosti želimo vas ponovno upozoriti da su kolegice i kolege koji imaju status samostalnih umjetnika i nezavisni kulturni radnici i dalje nepravedno izuzeti iz sustava potpora koje primaju svi subjekti u gospodarstvu kao i poduzetnici u kulturi.” Riječi su to kojima 14 strukovnih udruga i udruga u kulturi te 165 zaposlenika zagrebačkih kazališta započinju otvoreno pismo upućeno 4. listopada ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek, premijeru Andreju Plenkoviću te ministru financija i potpredsjedniku Vlade Zdravku Mariću

Apel koji dolazi s izvedbenog dijela kulturne scene, a pridružuju mu se strukovne udruge iz svih umjetničkih područja, upozorava na problem s kojim se suočavaju samostalni umjetnici i umjetnice. Njima je, naime, nakon prva tri mjeseca trajanja pandemije prestala isplata potpora, što znači da od lipnja ostaju bez izravnih financijskih mjera pomoći. “Priznati članovi Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika dobili su pomoć za ožujak, travanj i svibanj i od tada više ništa, prepušteni da se snalaze sami u situaciji u kojoj umjetničkog angažmana nema ili ga ima tek sporadično, u vrlo ograničenim uvjetima i produkcijskim budžetima. Potpuno nam je nerazumljiva takva diskriminirajuća odluka koja teško pogađa ovu skupinu radnika i radnica u kulturi, prepuštenih snalaženju i bez apsolutno ikakve zaštite”, upozorili su potpisnici.

“Situacija s epidemijom je, na žalost, sve ozbiljnija i mogućnost rada u kulturnom sektoru je sve manja, a time i mogućnost zarade za osnovne životne potrebe”, slijedi u tekstu apela čiji je temeljni zahtjev nastavak isplate potpora umjetnicima i ostalim kulturnim radnicima koji nisu obuhvaćeni važećim mjerama. “Odgovornost je ove Vlade i ministarstava da nezavisne i samostalne radnike i radnice u polju kulture i umjetnosti ne dovedu do stanja ugroženih životnih uvjeta i egzistencije. Ostajemo u očekivanju što brže reakcije koja će ispraviti ovu nelogičnu, nepravednu i diskriminacijsku odluku o neisplati potpora prema kojoj ispada da su svi jednaki, a samo su neki jednakiji”, poručili su, a odgovor je uistinu brzo stigao s adrese Ministarstva kulture i medija. Resorno se tijelo na isti dan kada je odaslano i otvoreno pismo oglasilo priopćenjem

Iako brza, ova reakcija Ministarstva ne pokazuje namjeru da se riješi problem na koji otvoreno pismo upozorava – izostanak direktnih financijskih potpora samostalnim umjetnicama i umjetnicima te nezavisnim kulturnim radnicima. Baš naprotiv, riječ je o priopćenju koje sadrži popis dosad provedenih mjera čiju veliku većinu čine natječaji usmjereni na konkretne programe, a ne pojedinačne umjetnike i umjetnice. Jedina je iznimka bila Mjera pomoći nezavisnim profesionalcima koji nemaju reguliran status, nisu u registru poreznih obveznika, ne uplaćuju samostalno doprinose ili nisu stekli pravo na uplatu doprinosa iz sredstava državnog proračuna, no valja naglasiti kako se radilo o jednokratnoj potpori. Na manjkavost ovih mjera otvoreno pismo i upozorava, a na njihove smo probleme i nelogičnosti ukazivali više puta na ovom portalu. 

Osim toga, za dio mjera koje Ministarstvo ubraja u “poduzete mjere i aktivnosti” još uvijek nisu objavili rezultate (čemu je najbolji primjer još u svibnju raspisan poziv Umjetnost i kultura online), što znači da ni one još ne predstavljaju pomoć ni za koga u kulturnom sektoru. Izuzetno načelan i općenit, odgovor Ministarstva na konkretan se zahtjev i probleme upućene u otvorenom pismu ne referira. Umjesto toga, ističe se kako sektor kulture može koristiti linearne mjere namijenjene čitavom gospodarstvu, pa “zaposlenici tvrtki ili umjetničkih organizacija koji mogu dokazati pad prihoda zbog okolnosti pandemije imaju pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta.” Samostalni umjetnici čine važan dio sektora kulture koji zbog same definicije svog rada – koji je uređen na drukčiji način od stalnog zaposlenja, ne mogu koristiti trenutne mjere pomoći, dok niz nezavisnih profesionalaca u kulturi koji nemaju status slobodnih umjetnika također ostaju zakinuti za bilo kakvu sustavnu pomoć. Upravo je na njihove probleme i ovo otvoreno pismo skrenulo pažnju, a odgovor koji je stigao te probleme jednostavno – niječe.

“Vjerujemo da smo u najvećoj mogućoj mjeri uspjeli kroz različite ciljane mjere zahvatiti čitav kulturni i medijski sektor, vođeni željom da one budu dostupne prije svega onima najugroženijima, istovremeno nastojeći da se kulturno stvaralaštvo ne zaustavi”, stoji u odgovoru Ministarstva na pismo čiji osnovni zahtjev ukazuje upravo na važan i neizostavan dio kulturnog sektora koji mjere nisu adekvatno zahvatile, u trenutku kada se važeće mjere Ministarstva kulture namijenjene samostalnim umjetnicima u premoćno odnose na razvoj novih programa i produkcija, a ne na troškove osnovne egzistencije. Drugim riječima, potrebe su vrlo neposredne, osnovne i životne, dok je pomoć vrlo posredna i za mnoge nedostupna.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Obrisi zamišljenog zajedništva koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano