Protiv povećavanja nesigurnosti

Niz organizacija otvorenim je pismom kritizirao Ministarstvo kulture i medija zbog najavljenog skraćivanja razdoblja financiranja programa u sklopu javnih potreba u kulturi za 2021. godinu.

pripremio:
Lujo Parežanin
mink_sara_pukanic_630_6_0_2_0_0 FOTO: Sara Pukanić / Kulturpunkt.hr

Pripremio: Lujo Parežanin

Nakon što je na službenoj stranici Ministarstva kulture i medija objavljeno priopćenje o videosastanku s članicama i članovima kulturnih vijeća, na kojem je bilo riječi o prilagodbi Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2021. godinu u kontekstu pandemijske krize, niz organizacija s nezavisnokulturne scene oglasio se otvorenim pismom kojim najavljene promjene kritiziraju duboko nelogične i štetne.

U pismu objavljenom na portalu Teatar.hr organizacije kao što su Domino, ekscena, KA-MATRIX, Kino klub Split, Centar za ženske studije i drugi posebno se osvrću na najavu “raspisivanja natječaja za kraće vremensko razdoblje (3-6 mjeseci) te ponavljanje natječaja početkom 2021. godine”. “Skraćivanje vremenskog razdoblja koje je pokriveno natječajem Poziva”, smatraju, “u suprotnosti je s načelom stabilizacije sektora i dobrom praksom kulturnih politika. Krizni menadžment bi morao imati za cilj lakše nadilaženje neizvjesnosti trenutne situacije. Također, skraćivanje vremenskog perioda natječaja neminovno rezultira većim brojem prijavnica koje se moraju pripremati te predstavlja i dodatno administrativno opterećivanje sektora koji je ionako potkapacitiran, neovisno o krizi u kojoj se nalazimo.”

Komentirajući skraćivanje perioda financiranja, potpisnici se pitaju “što bi takav način rada značio za radne procese i kvalitetu bilo koje umjetničke djelatnosti. Ovakvim prijedlogom se ukida mogućnost, makar i privida, dugoročnije stabilnosti te stavlja cijelu kulturnu zajednicu u nepovoljan i nesiguran položaj. Tim više što su mnoge organizacije nezavisne kulture ionako uglavnom prepuštene projektnom, tj. programski orijentiranom financiranju, a na naknadnim natječajima programi mogu izgubiti potporu. Sve navedeno otežava organizacijsko planiranje i umjetničko pripremanje programa te predstavlja dodatnu otegotnu okolnost uz već postojeću neizvjesnost.”

Uzevši u obzir iznimno pesimističan horizont jeseni i zime s obzirom na pandemiju, u otvorenom se pismu napominje kako bi bilo “nužno osmisliti nove modele podrške sektoru, a ne isti uz ogromnu egzistencijalnu nesigurnost izlagati dodatnim pritiscima”. Potpisnici stoga očekuju “da se promišlja o trogodišnjim, a ne tromjesečnim potporama, da se otvaraju dodatni natječaji za ad hoc i interventno financiranje programa koji reagiraju na situaciju, a ne da se postojeći jednogodišnji pozivi transformiraju u kratkoročne”.

Otvoreno pismo moguće je potpisati putem online formulara dostupnom na dnu originalne objave.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Obrisi zamišljenog zajedništva koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano