Kolektivno promišljanje zanemarenog prostora

Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja organizira šetnju Zagrebačkim velesajmom koja građane upoznaje s osnovama povijesnog urbanog razvoja ovog prostora.

pripremila:
Ivana Pejić
ATD-103790-7 Koncert Louisa Armstronga 1959. u paviljonu Mašinogradnje Božidara Rašice / FOTO: Arhiv Tošo Dabac

Prostori Novog Zagreba I: Zagrebački velesajam projekt je Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) kojim se želi potaknuti građane na zajedničko promišljanje kapaciteta tog važnog zagrebačkog prostora.

U subotu, 7. svibnja od 17 do 19 sati održat će se prvi ovogodišnji peripatetički format pod nazivom Upoznajmo (bolje) Zagrebački velesajam!. Šetnju će voditi Sonja Leboš, urbana antropologinja, koja će građane upoznati s osnovama povijesnog urbanog razvoja Zagrebačkog velesajma, i s njegovim značajem za metabolizam grada, kako onaj uobičajeni, tako i onaj “izvanredni” koji se otkriva u slučaju prirodnih nepogoda i drugih društvenih kriza.

“Novi Zagreb počeo je rasti upravo zahvaljujući infrastrukturi Zagrebačkog velesajma. Nekad jedan od najvećih međunarodnih sajmova u Evropi, mjesto izvanrednih primjeraka modernističke arhitekture, susreta Istoka i Zapada, danas podiskorišten i brojnih zapuštenih paviljona, ipak ostaje važnim prostornim, kulturnim i ekonomskim resursom Zagreba”, stoji u najavi događanja.

Uz istraživanje arhitektonskog, kulturnog i društvenog nasljeđa Velesajma, Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja poziva građane i građanke da svojim vlastitim sjećanjima, fotografijama, razglednicima ili snimkama pridonesu stvaranju Arhiva Zagrebačkog velesajma.

Osim ovog peripatetičkog formata te poziva za participaciju u stvaranju Arhiva Velesajma, UIII poziva i na sudjelovanje u besplatnim radionicama koje će kao svoj polazište imati temu Zagrebačkog velesajma, a održavaju se u svibnju i lipnju u Centru za kulturu Novi Zagreb u Remetincu.

Za dodatne informacije o radionicama i drugim programima UIII-a, posjetite službene stranice Udruge.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano