Autentični autorski svjetovi

Program šeste po redu Filmske RUNDE donosi presjek novih glasova hrvatskoga filma koji razbijaju ustaljene i otvaraju prostor za nove koncepte i teme.

pripremila:
Ivana Pejić
u šumi_still

U šumi, r. Sara Grgurić

Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma koju šestu godinu zaredom u Osijeku organizira umjetnička organizacija Teatar to go, prošle godine održala se u izvanrednim pandemijskim okolnostima, u prilagođenom formatu i nešto kasnijem, jesenskom terminu. Rana jesen pokazala se dobrim rješenjem i donijela novu dimenziju festivalskom ugođaju, koju su organizatorice odlučile održati i u ovogodišnjem izdanju revije, koja se tako održava 15. i 16. listopada u kinu Urania.

Glavni filmski program čine blokovi nagrađivanih filmova nastalih u profesionalnoj i studentskoj produkciji, a otvara ga Studentska RUNDA koja donosi “glasove hrvatskoga filma koji otvaraju i razbijaju ustaljene koncepte i teme i donose svjež i buntovan, a opet duboko emotivan i osoban pristup u svojim radovima”. Među njima je dokumentarno-eksperimentalni film Davida Gaše Laci bježi u Mađarsku koji tematizira vlastito iskustvo odlaska iz Osijeka, te igrani film U šumi Sare Grgurić, sniman u jeku pandemije – prvo mobitelom, onda digitalnom kamerom, dok će finalna verzija filma biti prikazana na 16 milimetarskoj vrpci.

Za vrijeme lockdowna nastao je i dokumentarac Još uvijek ne znam Bele Bračko-Milešević, a dokumentarna selekcija predstavlja i Ima još nade za pobjedu redatelja Marka Bičanića, Zašto mama vazda plače Karmen Obrdalj i Sad sam ja Irena Jasmine Beširević. Krug novih filmskih glasova zatvara animirani film Cockpera redateljice i studentice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Kate Gugić.

Drugi dan Revije donosi Festivalsku RUNDU koja plovi između dokumentarnog i eksperimentalnog, animiranog i igranog. “Ovogodišnji program otkriva vrlo hrabre i autentične autorske svjetove koji potiču na propitivanje, razmišljanje i osjećanje”, poručuju organizatorice. Među njima je redateljica Sanja Milardović s filmom Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem, animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješka, animirano-eksperimentalni film Događaji za zaboraviti Marka Tadića, eksperimentalni film Plejade Mateje Zidarić, Antiotpad redatelja Tina Žanića i animirano-dokumentarno-igrani film Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

Uz glavnu selekciju, Revija donosi i tradicionalnu Fokus RUNDU zamišljenu kao višegodišnji program u kojemu se kroz projekcije i edukativne radionice publika upoznaje s glavnim granama filmske profesije. Ove godine u fokusu je režija, a izbor kratkih filmova koji donose inovativne i upečatljive redateljske postupke donose izbornik igranoga fokusa Zvonimir Jurić, izbornica animiranoga fokusa Petra Zlonoga, Tomislav Šoban koji je birao eksperimentalni fokus te Sunčica Ana Veldić, izbornica dokumentarnoga fokusa. Svatko od njih zasebno je složio program koji čine neizostavni klasici hrvatskog filma te manje poznata, ali zanatski izuzetno režirana djela nastala u prethodnoj polovici stoljeća.

Voditelj Radionice široko shvaćenog filma Miloš Tomić, ujedno i autor niza međunarodno zapaženih i nagrađivanih animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, u Osijeku će imati svoju prvu Gostujuću RUNDU u kojoj će polaznicima otkriti tajne svojih nevjerojatno maštovitih filmskih bisera, koji nadilaze klišejizirane filmske poglede. Dojmove pogledanih kratkih filmova na koncu će razmijeniti u sklopu programa Slamanje, na izložbi i popratnom glazbenom programu.

Dodatne informacije o programu Filmske RUNDE potražite ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano