U obranu sveučilišta

Nastavni proces na Sveučilištu u Ljubljani većinom će zamijeniti program Tjedna Slobodnog sveučilišta kako bi se upozorilo na urušavanje sustava visokog brazovanja. 

slobodna_univerza_630

Protestna akcija Tjedan Slobodnog sveučilišta od 15. do 20. travnja bit će održana u Ljubljani, a cilj joj je javnost upoznati s problemima u sustavu visokog obrazovanja u Sloveniji te iskazati potporu javnom sveučilišnom i obrazovnom sustavu.

“Zbog onemogućenog normalnog djelovanja slovenskih javnih sveučilišta te realne ugroze njihovog postojanja, za studente i profesore brojnih fakulteta i akademija Sveučilišta u Ljubljani spremili smo širu protestnu akciju. Ovo akcijom želimo odlučno upozoriti na politiku uništavanja javnih sveučilišta i njihovo guranje u neizdrživu poziciju, koja pretpostavlja preživljavanje uvođenjem školarina, otpuštanjem nastavnika i dodatnim pogoršanjem ionako teškog položaja prekarnih radnika na sveučilištima”, stoji u pozivu organizatora koji će tijekom ovog tjedna djelomično i u cijelosti zaustaviti uobičajeni studijski proces te umjesto njega organizirati radionice, okrugle stolove, javne tribine i umjetničke akcije kako bi otvorili prostor za diskusiju i kritički se osvrnuli na politike štednje koje ugrožavaju autonomiju i kvalitetno djelovanje javnih sveučilišta.  

S aktivnostima u sklopu Slobodnog sveučilišta, koji su podržali Senat Sveučilišta u Ljubljani i Studentski zbor, želi se naglasiti zahtjev za prestankom smanjivanja državnih izdvajanja za školstvo te u vidu očuvanja javnog dobra, obraniti dostupnost visokog obrazovanja za sve slojeve društva. Otvaranjem komunikaciji i kritičke samorefleksije unutar sveučilišta, ovaj tjedan akcija predstavlja i borbu protiv segmentacije između znanstvenih područja, samih fakulteta te generacija zaposlenika i studenata. 

Program Tjedna Slobodnog sveučilišta održavat će se na brojnim sastavnicama Sveučilišta u Ljubljani i za sada broji preko 80 različitih događanja. Ekipa TV Slobodne univerze pobrinut će se da dio programa bude dostupan i putem live streama. Više o akciji i programu možete saznati na stranicama Svobodne univerze

KP / SU

Objavljeno
Objavljeno

Povezano