Pouke za sadašnjost

Projektom "Historija, Istorija, Povijest" želi se povećati svijest i potaknuti rasprava o nedavnoj povijesti nacionalizma, isključivosti i diskriminacije u zemljama bivše Jugoslavije.

piše:
Martina Domladovac
History_books_Flickr_630FOTO: Hystory books / Flickr

Piše: Martina Domladovac

Kuća Anne Frank u suradnji s lokalnim partnerskim organizacijama iz Hrvatske (Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja – HERMES), Bosne i Hercegovine (Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR i Humanost u akciji – HIA), Srbije (Otvorena komunikacija – OK) i Makedonije (Obrazovni forum mladih – MOF), 2015. godine pokrenula je projekt Historija, Istorija, Povijest – Pouke za sadašnjost. Njime se želi povećati svijest i potaknuti rasprava o nedavnoj povijesti nacionalizma, isključivosti, predrasuda i diskriminacije u regiji te unaprijediti rasprava i komunikacija o zajedničkoj prošlosti uključenih zemalja. Također, cilj projekta je i potaknuti kritičko promišljanje o povijesnim događajima i njihovu utjecaju na današnja zbivanja te interdisciplinarno poučavanje povijesti zasnovano na građanskom odgoju i obrazovanju.

Projekt se zasniva na misiji Kuće Anne Frank, neovisne organizacije kojoj je povjerena briga o spomeniku i sjećanju na židovsku djevojčicu koja je skrivajući se s obitelji od nacista, u dnevnik zapisivala svoja iskustva. Organizacija se također bavi obrazovanjem o opasnostima antisemitizma, rasizma i diskriminacije te o važnosti slobode, jednakih prava i demokracije u svijetu. U sklopu projekta Historija, Istorija, Povijest do sada je stvoreno više od dvadeset nastavnih planova, video uradaka i drugih edukacijskih materijala za podučavanje posljednjih šezdeset godina povijesti na području bivše Jugoslavije, dostupnih su na web stranici

U sklopu projekta otvoren je natječaj za nove nastavne planove koji obrađuju teme iz perioda posljednjih šezdeset godina regionalne povijesti, kao i teme suočavanja s prošlošću. U izradi planova potrebno je koristiti multiperspektivnost i inovativne metodološke pristupe, a rok za prijavu je 15. studenog. Odabranim prijavama dodijelit će se novčana nagrada. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano