Pioniri i udarnici u povijesnoj perspektivi

Pulski CKPIS sustavnim se proučavanjem jugoslavenskog društvenog, političkog i kulturnog života etablirao kao jedna od ključnih znanstveno-istraživačkih institucija u zemlji.

piše:
Vatroslav Miloš
poplava_zagreb_630

Piše: Vatroslav Miloš

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) osnovan je 2012. godine pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i u središtvu njegova znanstveno-istraživačkog rada je još uvijek relativno neistraženi socijalizam hrvatskog i jugoslavenskog prostora. Sustavno se tako radi na interdisciplinarnom i multidisciplinarnom istraživanju socijalizma kao povijesnog, političkog, ekonomskog, društvenog i kulturnog pojma, ali i na međunarodnom znanstvenom umrežavanju i širenju područja djelovanja te javnom djelovanju kroz radionice, konferencije te, dakako, izdavaštvo. 

U tom smislu vrijedi spomenuti dva izdanja koja iz tiska izašla ove godine: Socijalizam s udarničkim licem. Etnografija radnog pregalaštva Andree Matoševića i Danas kada postajem pionir. Djetinjstvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma Igora Dude. Obje knjige izlaze u sklopu projekta Stvaranje socijalističkog čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma, a kojemu je cilj istražiti specifikume društvenog, kulturnog i političkog projekta “stvaranja novog socijalističkog čovjeka” nakon Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. 

Andrea Matošević u knjizi Socijalizam s udarničkim licem “kroz četiri opsežna poglavlja analizira i interpretira radno junaštvo, odnosno udarništvo kao jedan od specifičnih i nosećih fenomena ranog, poratnog, jugoslavenskog socijalizma”, a specifičan se naglasak stavlja i na “njegove medijske artikulacije”. Igor Duda u knjizi Danas kada postajem pionir bavi se “oblikovanjem idealnoga lika pionira”, odnosno “prvim korakom u stvaranju novoga socijalističkog čovjeka kao ‘svestrane stvaralačke ličnosti’”, a ujedno je i “prva znanstvena monografija o Savezu pionira Jugoslavije, njegovim ideološkim polazištima i djelovanju te njegovu mjestu u povijesti djetinjstva”.

Također, ovdje valja podsjetiti i znanstveni projekt Chiare Bonfiglioli Tkanje socijalizma: usmena povijest odjevne industrije u Hrvatskoj od poslijeratne industrijalizacije do postsocijalističke deindustrijalizacije na kojem radi u sklopu CKPIS-a. Bonfiglioli se bavi sudbinom tekstilne industrije i njenih radnica i radnika, a rad je to koji bi uskoro – istraživački proširen na područje čitave Jugoslavije – također trebao izaći u obliku knjige. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano